sobota 17. listopadu 2018

Celkové zhodnocení série ✩ Sophie Mills ✩ Rowan Coleman

!! Než se pustíte do čtení, ráda bych Vás upozornila, že tu mohou být (a určitě budou) zveřejněny nebo vysvětleny zápletky z celé série, nebo-li SPOILERY. Proto zvažte, zda to budete číst. Toto je souhrn nad celou sérií. !!
Úvodem…          
Sophii Mills bych nikdy nečetla, kdyby nebyla od této autorky. Ne jen že mě tenkrát nezaujala, ale už jen samotné názvy obou knih zní sladce. Když už jsem si je ale před Vánoci koupila a s její předešlou tvorbou byla spokojená…
Bezvýhradná láska existuje. Jen člověk musí mít koho milovat.
V kostce
Sophie Mills je mladá úspěšná žena, která má vše, na co si jen vzpomene. Úspěch, slušnou kariéru, peníze, věrné přátele. Jediné, co jí chybí, je rodina a přítel. Jednoho dne však do její kanceláře přijde paní ze sociálky, že se má postarat o dvě malé holčičky od její nejlepší kamarádky, s kterou se neviděla roky, než se najde jejich otec. Sophie je v rozpacích a po přemlouvání a přesvědčování si je tedy vezme. Obě holky jsou rozverné a než se vzpamatuje, Izzy jí skoro zdemoluje byt. Nakonec k nim přilne, a když se objeví jejich otec, nerada se jich vzdává. Ovšem láska dělá divy, a tak netrvá dlouho a Sophie s Louisem přes hromadu překážek chystají svatbu a plánují společný život. 

Mé myšlenkové pochody
Jak jsem už naznačila v obou recenzích a hned v úvodu, kdyby to nebylo od Rowan Coleman, knihy bych nikdy neotevřela. Její tvorba je naštěstí lehká, svižná a její příběhy přečtete opravdu za chvíli. Nemusíte nad ničím přemýšlet, jen se necháte unášet konkrétním příběhem a knihu máte přečtenou. A toto je jedno z velkých plus.
Když se na to podívám střízlivýma očima, tak je to celé přitažené za vlasy a naprosto úžasná telenovela, protože takto to v normálním životě nechodí. Přesto se rády necháme oblbnout něčím jednoduchým, abychom aspoň na chvíli vypluly z běžného stereotypního života.
O pět minut později se znatelně osvěžená Sophie přistihla, jak si od nedopalku první cigarety zapaluje druhou, šťastná, že dopolední chlad působí hojivě na její rozpálené tváře.
„Proč jsi nervózní,“ řekla Eve, změřila si Sophii od hlavy k patě a vypustila štěrbinou mezi našpulenými rty oválný obláček kouře, „když sis vedla tak dobře? A nezapírej, tvůj obličej vypadá jako při prvním stadiu lepry! Ani ses nepochlubila novýma botama – nejsi nemocná?“ (Matkou ze dne na den)
Lehká romance, kdy se ctižádostivá a úspěšná žena ocitá před volbou, zda se postarat o dvě malé holčičky své někdejší nejlepší kamarádky a přijít o vše, o co celý život usiluje nebo je poslat do dětského domova a dělat jako že nic. Těžká volba, ale Sophie se rozhodne pro holčičky a pokusí se udělat vše pro to, aby našla jejich tatínka a tím se jich vlastně zbavila. Je to kruté, já vím, ale takto se Sophie zprvu jeví. Její práce a úspěch je pro ni vším a nikdy netoužila po dětech, šťastném manželství nebo o pečení koláčů a zavařování marmelád. Zdá se Vám to sobecké? Mě trochu, ale jak můžeme soudit někoho za něco, na co se opravdu necítí? A když konečně najde jejich tatínka, je rozhodnuta vše ukončit. Jenže právě v tuto chvíli do hry přišel Amorek a zasáhl svým šípem obě srdce. Sophie se naprosto úchvatně zamilovala a je před volbou, kdy se má rozhodovat, co dál. Jak jsem psala, hotová telenovela… 
Vždycky, napořád, ať se děje cokoli.
Vážně jsem si říkala, o čem může být druhý díl, ale nakonec mě autorka dokonale přesvědčila, že vymyslet se dá ledacos. A co jiného než další ženu, že? Ano, i zde se Sophie znovu potýká s nevěrou, rozhodováním a osočováním. A řeknu Vám, že závěr Vás ne jen srazí do kolen, ale Vy prostě tušíte až do samého konce, jak to dopadne.
 
Proto nic vážného ani smysluplného nečekejte, to Vám tyto dvě knihy určitě nedají. Jednoduché čtení, které neomrzí, ale ani nenadchne. Příběh, který je tuctový a svým způsobem i zajímavý, ale když se na to podívám v globále, je v tom hodně primitivnosti. Jediné, co je velké plus, jsou holky samotné, protože obě dvě celý příběh krásně oživily a nakonec lehkost čtení. Stránky opravdu samy utíkají a najednou jste na konci.
Postavy
Sophie Mills:
Sophie je ctižádostivá a cílevědomá žena. Miluje boty a svou práci. Je prostě žádaná a co si usmyslí, za to bojuje, dokud nevyhraje. Ale když pozná Izzy s Bellou, její priority se najednou mění a její proměna je krásně vidět. Později jsem si ji docela oblíbila a pak nechápala, proč se všechno komplikuje. Nebo proč se motá do věcí, do kterých jí v podstatě nic není. Ale Sophie je prostě Sophie…

Louise:
Abych řekla pravdu, tak Louise jsem neměla ráda. Od prvního okamžiku jsem nechápala, jak mohl udělat to, co udělal a jak se může přiřítit a dělat jako že nic. Až později, když se začal otevírat a snažil se sbližovat s holkami, mi došlo, že to nebude takový prevít. Ale stejně, neustále jsem jen očekávala, co kdy provede a kdy je zklame.
„Aha. Tu malou zbožňuju, ale není to ta, která vytvořila ze sýra myš a přechovávala ji pod postelí v krabičce od sirek, dokud zvířeti nenaroste opravdová srst?“  (Rodina ze dne na den)
Izzy:
Ani v nejmenším si nedokážu představit, jak by příběh vypadal, kdyby tam Izzy nebyla. Malá holčička, která je chytrá, ale také hodně citlivá. Ji máte potřebu neustále chránit a její průpovídky a nápady jsou prostě dokonalé a vždy se musíte smát.  

Bella:
Na Belle je vidět, že si prošla těžkými obdobími a chová se dospěle. Na její věk je hodně chytrá a snaží se svou sestru ochraňovat. Ale když se na to podívám z té druhé stránky, tak je také hodně zranitelná. Jen se to snaží nedat najevo. Je silná a odvážná a to, co prožívá tato malá holčička, by nemělo prožít žádné dítě. Ale bohužel, osud si nevybírá… 

Hodnocení jednotlivých knih
Matkou ze dne na den – 4 hvězdičky RC      
Rodina ze dne na den – 4 hvězdičky RC    
Někdy zažíváme tolik štěstí, že se tomu zdráháme uvěřit.
Celkové hodnocení
Určitě si říkáte, proč mají obě knihy tak vysoké hodnocení, když tento souhrn je spíše negativní. Jednotlivá kniha je vážně dobrá, čtou se pěkně a vážně se u nich pobavíte. Ale tentokrát hodnotím celek a ten je vážně špatný. Jednoduché čtivo, které nezvládne každý a ne každému se bude líbit. Přesto si myslím, že si své příznivce najde a dokonce bych to i vcelku ráda viděla natočené. Když vyberete ty správné herce, bude to skvělá romantická komedie, která sice bude přeslazená, ale v tu správnou chvíli Vás zahřeje u srdce. A to je důležité :)

2 komentáře:

  1. Mě osobně série nezaujala, takže jsem si beze strachu tvoje shrnutí přečetla a jenom jsi mě utvrdila v mém názoru. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě se ani nedivím. Jak jsem psala, kdyby to nebylo od této autorky, nikdy bych tyto dvě knihy neotevřela..

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)