středa 30. prosince 2020

Recenze ✩ Katarze ✩ Yrsa Sigurðardóttir

Autor: Yrsa Sigurðardóttir
Originální název: Aflausn
Přeložila: Hana Sichingerová
Nakladatelství: Metafora
Rok a místo vydání: 2019, Praha
Vazba knihy: vázaná s přebalem
Počet stran: 400
Zdroj: moje knihovna
1. vydání
ISBN 978-80-7359-916-4

3. díl ze série Freyja & Huldar – zde mohou být zodpovězeny otázky z předešlých dílů!!

O knize:
Stella je šestnáctiletá dívka, která má spoustu přátel, skvělou brigádu a plno snů do budoucna. Po zavíračce kina, kde brigádničí, ji však našel vrah. Jediné, co se jeví jako stopa, je pár cákanců od krve a video s plačící a prosící Stellou o odpuštění na Snapchatu. Kam se ale poděla? Kdo by jí chtěl ublížit? Co provedla tak strašného? Policie musí najít vraha dříve, než si najde druhou oběť.  

Můj názor:
Po dvou naprosto perfektních dílech (DNA, Černá díra) jsem s Katarzí nemohla otálet dlouho. Freyju s Huldarem jsem si oblíbila a byla jsem prostě zvědavá, jaký případ si pro ně Yrsa Sigurðardóttir přichystala tentokrát.

Na omluvu je někdy smrtelně pozdě…
Příběh je rozvrstven na několik dějových linek. O své slovo se hlásí Freyja s Huldarem, na které jsme zvyklí. Poté pár dalších vedlejších postav, jako třeba psycholog, vrah, otec od rodiny a zavražděná dívka. Nově tu pak máme článek psaný bloggerem, který nám poodhaluje jinou pravdu a postupně nás nahlodává.

Huldar to v práci stále nemá jednoduché a po interním šetření je odsouzen na podružnou práci. Jeho šéfová s ním nemá slitování a jediný jeho přítel a také vyvrhel, je Gudlaugur. Policie se začne zabývat vraždou mladé dívky, která nikomu nejde na rozum. Byla všemi oblíbená a život měla teprve před sebou. Nikdo nic neviděl. Postupně ale zjišťují, že vše nebude takové, jak se na první pohled zdá. Huldar by se rád do vyšetřování zapojil, ale všichni mu hází klacky pod nohy.
Lidé mají neuvěřitelnou schopnost nacházet logické zdůvodnění i pro ty nejotřesnější činy. Do jisté míry se tím proviní úplně každý, i když obvykle ne s tak smrtícími důsledky. Jen málokdo z nás dokáže čelit vlastním nedostatkům, nepoctivosti, hlouposti nebo chybám z pošetilosti. Je mnohem snazší hodit vinu na ostatní nebo ji svést na špatné okolnosti.

Nakonec se mu podaří zapojit Freyju, která to v práci také nemá jednoduché a i osobní život se jí zašmodrchal. Netrvá dlouho a policii je nahlášeno zmizení chlapce. Nalezen je i papír s číslicí 3. Je snad zavražděných dětí víc? A co mají společného? Znali se? Nebo mají společné známé? Policie má najednou velmi napilno.

Autorka se nyní zaměřila na šikanu odehrávající se na škole. Nejedno dítě či dospívající zažilo ponížení a v době internetové je to o dost horší. Co všechno si dokážou děti vymyslet? Jak moc kruté dokážou být? Yrsa poukázala na onu hrůzu, co všechno mohou udělat. Kam až to může šikanované děti dohnat? Ani škola nemůže udělat vše potřebné a rodiče bývají ještě bezradnější...

Yrsa vše promyslela do detailu, nic neponechala náhodě. Případ do sebe zapadá jako dílky skládačky a až v polovině kniha nám dovolí popřemýšlet, kdo je vrah a proč to všechno dělá? Jakou spojitost to se všemi zúčastněnými má? Občas se bohužel stávalo, že policie chodila okolo horké kaše a strašně dlouho trvalo, než na něco přišli. Moc mluvili, řešili osobní problémy, s případem se plácali na místě a tím byl příběh natáhnut. S každou další stopou to znovu začalo být napínavé.

Pokud chcete napínavý příběh s otřesnými scénami ohledně šikany na škole, neváhejte. Pokud jste ostřílení, co se detektivek týče, počítejte s drobnými nedokonalostmi. Přestože trojka nepředčila má vysoká očekávání díky prvnímu i druhému dílu, kniha se mi líbila.

Bodování:

4 komentáře:

  1. Tahle nebyla vůbec špatná a po prvním dílu, který byl spíše vlažný, to bylo příjemné překvapení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se zase více líbila jednička a pak i dvojka. Tenhle díl trošku pokulhával, ale přesto se mi líbil :)

      Vymazat
  2. Téma šikany ve škole mě zaujalo (což zní děsně, ale chápeme se) :) Moc pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, je to rozhodně zajímavé téma. Už i díky studiu (proč to ty děcka dělaj? co z toho mají? tohle jsem nikdy nepochopila..). Díky, určitě stojí za přečtení :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)