neděle 27. prosince 2020

Čtenářská výzva 2021: 11. téma a 12. téma

Pěkné dopoledne přeji, venku konečně zamrzlo a vykouklo sluníčko. Jen ten sníh by to ještě chtělo. Přesto je veseleji. Dnes bych však chtěla napsat článek na další téma z připravované Čtenářské výzvy 2021. A představím rovnou dvě. Proč, ptáte se? To hned zjistíte.

11. Kniha, kterou po přečtení někomu darujete

Knih, které přečtu a následně daruji, mnoho není. Spíše vůbec. Vždy dávám nové, nečtené. Ale asi budu muset udělat výjimku. Takže zde to bude záležet na situaci..

12. Kniha, jejíž děj se odehrává na vesnici

Takovýchto knih je spousta. Stačí si jen vybrat a já už vybráno mám. Jednu (hned ta první) mám totiž doma už několik let a ještě jsem ji nečetla. A neustále to odkládám. Takže teď bude ta pravá chvíle knihu konečně otevřít. Zbytek mě zaujal a nemyslím si, že by to byla špatná volba ☺

Emmi Itäranta - Strážkyně pramene

Anotace:
Příběh dívky jménem Noria, která se v rodné vsi má stát příští “mistryní čaje”. Po velké přírodní katastrofě vládne ve světě přísný vojenský režim a rychle docházejí zásoby vody. Zatajování a skrývání vodních zdrojů je trestným činem. Noria po svém otci převzala roli mistra čaje, který vykonává tradiční čajový obřad. K tomu patří i povinnost střežit pramen čerstvé vody – a takové tajemství nevyhnutelně musí vést k potížím s přáteli i s úřady...

Karin Lednická - Šikmý kostel

Anotace:
Románová kronika ztraceného města, léta 1894–⁠1921.
Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí.
Dnes už z výstavných budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který
strmě a varovně ční do pusté krajiny. Kniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat. Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů, jejichž drsnost je pro dnešního čtenáře v mnoha ohledech téměř nepředstavitelná.
Každý z hrdinů čelí životním výzvám po svém: někdo se jim trpně poddává, jiný se snaží uchopit šance, které mu kvasící doba nabízí. Do všech osudů však opakovaně a nemilosrdně zasahují velké dějiny, které úsilí obyčejného člověka mohou snadno proměnit na prach. Anebo ne.
Příběh je vystavěn na skutečných událostech, z nichž mnohé doposud nebyly v české románově tvorbě zpracovány. Vyprávění ubíhá v dramatickém tempu a natolik autenticky, že se děj před očima čtenáře mnohdy mění na film zaznamenávající i to, co donedávna zůstávalo skryto ve třinácté komnatě české historie.

Petra Dvořáková - Dědina

Anotace:
Lehce humorný příběh jedné současné vesnice.
Hranice rozorané mezi poli i lidmi. Hospoda, malá prodejna, zabíjačky… a sám život. Nevěra a jeden nezdařený pohřeb. Nemoderní výchovné metody a rozšlápnuté kuře. Babka s dědkem srostlí jak dva stromy. Život, tady ještě stále spjatý s půdou, zvířaty a hospodařením. To všechno j
e Dědina, tragikomický příběh vyprávěný očima jejích obyvatel.
Sedlák Josef se marně trápí, proč jeho syn Zbyňa odmítá převzít hospodářství, když je tolik co napravovat na polích zničených v družstvu. Vavirci počítají, kde by mohla ukápnout další koruna, dobrosrdečná prodavačka Maruna se snaží být s každým zadobře a řezník Láďa se dobývá pod cizí sukni a přitom řeší, jak uživit rodinu. A malá Petruna? Ta chvilku neposedí.
Na pozadí lehce humorného vyprávění se před čtenářem odkrývá venkovské hemžení v nepřikrášlené nahotě. Přirozená fyzická blízkost hrdinů, jejich společná práce, jejich touha po lepším živobytí až vypočítavost jsou zdrojem věčných svárů i svázanosti a také marné snahy vyléčit minulé rány. Svižné vyprávění formanovského střihu, které však není cynické; nikoho nesoudí a co je podstatné — nenudí.

Alois a Vilém Mrštíkové - Rok na vsi

Anotace:
Vrcholem Aloisovy slovesné tvorby je románová kronika Rok na vsi (1903–1904). Je to široce založený obraz života na vsi na rozhraní Slovácka a Hané. Alois Mrštík v tomto díle přinesl nové, realistické prvky do zobrazování venkova. Vykreslil svérázný život na moravské vesnici v rámci církevního roku (tj. od podzimu do podzimu) se všemi jeho zvyky, radostmi i strastmi. Spíše než celkovou koncepcí působí kniha přesvědčivými detaily, plastickou kresbou postav, spádným, dobře odposlouchaným dialogem a přesností záběru venkovského života. U druhého vydání Roku na vsi (1914) připsal Alois jako spoluautora bratra Viléma (právě on, jehož silou bylo zejména impresionistické líčení přírody, je patrně spoluautorem přírodních lyrických popisů v románě).

To je asi vše. Jednou přečtu všechny čtyři knihy a Strážkyní pramene začnu. 

Jaké knihy budete číst Vy?

6 komentářů:

  1. Pěkný článek, do výzvy se taky chystám zapojit :) Akorát se mi už tradičně nějak nedaří to vždy dotáhnout do konce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se mi každý rok nedaří danou výzvu dotáhnout do konce. Ale letos by se snad mohlo zadařit. Zatím nacházím knihy, který si chci stejně přečíst. Tak uvidím, jak to nakonec dopadne :)

      Vymazat
  2. S 11. mám sterjný problém. Asi budeme muset udělat výjimku. :) Na Šikmý kostel se také chystám, zvlášt když má brzy vycházet druhý díl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych řekla pravdu, tak Šikmý kostel šel mimo mě. V době vydání mě ani moc nezaujal, ale s danou výzvou a pár recenzemi jsem si řekla, že bych to mohla zkusit :)

      Vymazat
  3. S tou darovanou knihou to máme dost podobně ... Takže také ještě uvidím, asi nějakou mamce ...
    Ke 12 mám ještě tip Veselí od Třeštíkové, ale i tu jsem již četla, tak uvidím, možná to bude ten Šikmý kostel, boom šel mimo mě, tak třeba se k ní dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že s 11. bude mít problém většina z nás. Máme na to celý rok, tak se třeba něco objeví. Mámě bych také mohla něco darovat :)
      Veselí? To mě nenapadlo. Díky za tip :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)