neděle 29. listopadu 2020

Recenze ✩ Černá díra ✩ Yrsa Sigurðardóttir

Autor: Yrsa Sigurðardóttir
Originální název: Sogið
Přeložil: Ondřej Duha
Nakladatelství: Metafora
Rok a místo vydání: 2018, Praha
Vazba knihy: vázaná s přebalem
Počet stran: 352
Zdroj: moje knihovna
1. vydání
ISBN 978-80-7359-557-9

2. díl ze série Freyja & Huldar – zde mohou být zodpovězeny otázky z předešlého dílu!!

O knize:
Před dvanácti lety byla brutálně znásilněna a zavražděna dívka. Vrah byl zadržen a zavřen. O něco později z místní školy měli děti napsat dopisy, jak si představují Island za deset let. Ty byly uloženy do země a teď znovu vykopány. Mezi dětskými představami se však našel seznam lidí, kteří budou zavražděni. Má tuto hrozbu policie brát vážně? Které z dětí to napsalo?

O něco později se ve vířivce na zahradě najdou dvě useknuté ruce. Kdo mohl něco takového udělat?  

Můj názor:
Černá díra je druhým dílem z úspěšné série Freyja & Huldar islandské autorky Yrsa Sigurðardóttir, které se přezdívá královna islandské krimi. Popravdě ani nevím, proč jsem s druhým dílem tak otálela, protože nebylo proč. A o čem kniha je?

Tajemná hrozba z minulosti se naplňuje
Na necelých tři sta padesáti stránkách se nám velmi pomalu otevírá případ, který začne nabývat na intenzitě a napínavosti. Huldar se jako šéf policejního oddělení neosvědčil a tak teď dostává podřadné úkoly. Musí prověřit vzkaz, které napsalo před deseti lety dítě z místní školy, když měly napsat, jak si představují Island v roce 2016. Mezi obyčejnými dětskými dopisy se však našel seznam se zkratkami a titulkem, kteří lidé v tom roce zemřou.

Freyja to také nemá jednoduché. Po nedávné pomoci policii a jejím neuváženém kroku si jí přestali vážit. Dostává méně případů s dětmi a její osobní život se také nezměnil. Pořád žije v bratrově bytě. Když ji však Huldar požádá o pomoc, protože se mu později na tom dopise přestává něco líbit, váhá, zda mu vůbec vyhovět. A k tomu ještě ty uřezané ruce…

Policie má dost práce s psychopatem, který spáchal dvě naprosto nelidské vraždy. Musí najít člověka, kterému byly uřezány obě ruce. Jenže nikdo nikoho nepohřešuje. Huldar se v tom všem snaží najít nějakou souvislost, ale je jasné, že je to jen chabá prosba. Když však najde pisatele onoho vzkazu před deseti lety, celá rodina se mu zdá nějaká divná. Co se jim stalo?

Mezi Freyjou a Huldarem vztah ochladl. Nejen že ji Huldar kdysi oklamal a ona to stále nemůže překousnout, ale po té nedávné eskapádě, kdy byli oba dva sesazeni, jsou k sobě ještě odtažitější. Huldar by vše rád napravil, ale Freyja je neoblomná. Ta má navíc dost starostí se svým bratrem a jeho nynější situací.

Jak jsem psala, celý případ se nám otevírá velmi pomalu. S více přečtenými stránkami však začne být neodložitelný a chtě nechtě musíme vědět, jak to dopadne. Musím říct, že to celé bylo pěkně zamotané a napínavé. Huldar dokáže být pěkně neoblomný a vytrvalý a tak dělá vše, aby vyřešil záhadu starou deset let. Navíc by rád věděl, co se skutečně odehrávalo v rodině pisatele. A věřte mi, že budete více než v šoku. 

Knihu jsem dočetla s velikým nadšením. Poslední díl Katarze tu na mě kouká a věřím, že ji ještě do konce roku stihnu přečíst. Z čehož vyplívá, že Černou díru doporučuji☺

Bodování:

2 komentáře:

  1. Autočiny knihy mě už dlouho dobu lákají. :) Doufám, že se k nim brzy dostanu, protože ta hodnocení jsou skvělá.
    Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yrsa píše velmi dobře a dokonale vtáhne do příběhu. Včera jsem rozečetla poslední díl a jsem zvědavá, jak to zakončí :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)