neděle 29. listopadu 2020

Čtenářská výzva 2021: 3. téma

Teď o víkendu jsem chtěla napsat ještě dva články o Čtenářské výzvě a podívat se, jaké knihy by se hodily na daná témata. Bohužel díky jistým okolnostem jsem neměla tolik času a tak napíšu aspoň o třetím tématu. A že jsem našla další várku knih ☺

3. Kniha, která je vyprávěna retrospektivně
Přiznávám, že po odhalení tohoto tématu jsem koukala. Co že to retrospektivně je? Naštěstí komentující pod článkem vše vysvětlili a já byla uklidněna. Vybrat knihu bude jednoduché. A víte, co to retrospektivně znamená? Ne? Tak tady máte vysvětlení: Retrospektivní = ohlížející se do minulosti. Zjednodušeně můžeme říci, že posloupnost je zpětná, autor ze začátku odhalí konec a v průběhu knihy nás seznamuje s událostmi, jak se odehrály, zatímco čtenář už ví, jak příběh dopadne. 
Ještě podotknu, že všechny zmíněné knihy mám na seznamu, které bych si ráda přečetla. A to téměř od jejich vydání.

Mary Wollstonecraft Shelley - Frankenstein
Knihu mám už několik let doma a stále ji odkládám. A tak strašně ráda bych si ji přečetla. Takže myslím, že svou vyvolenou mám.

Anotace:
Světově proslulý hororový román. Dramatický příběh vynálezce a jeho vynálezu.
Mladý vědec Viktor Frankenstein stvoří umělého člověka, monstrum ohyzdné podoby s nadlidskou silou. Umělý člověk svou obrovskou sílu po prvních trpkých zkušenostech zasvětí mstě a zkáze. Zloba je směřována hlavně proti rodině jeho tvůrce – vynálezce Frankensteina.

Paula Hawkins - Dívka ve vlaku
Kniha mě zaujala hned při vydání a následné recenze nadchly. Jenže jsem si ji stále nepůjčila a nečetla. A pokud mě má paměť neklame, není to poprvé, kdy jsem ji zařadila do Čtenářské výzvy. Skoro každý rok by se mi do nějakého tématu hodila.

Anotace:
Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou. Potřebujete vědět víc? Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…

C. J. Tudor . Kříďák
Anotace:
Všichni máme tajemství. Před některými utíkáme, ale ona si nás najdou. A některé hry končí vždycky stejně… Mysteriózní thriller Kříďák je tu – a nedá se před ním utéct.
Cítíte to v lese, ve škole i na hřišti, cítíte to v domech a v lunaparku. Cítíte to na většině míst v malém městečku Anderbury… strach, že vás někdo nebo něco sleduje. Začalo to na pouti roku 1986, kdy se stala ta nehoda. Toho dne potkal dvanáctiletý Eddie pana Hallorana – pana Křídu. Ten přivedl Eddieho na myšlenku nevinné hry pro něj a partu jeho přátel: za pomoci křídových kreseb si mohli nechávat vzkazy. Byla to docela zábava – dokud je křídoví panáčci nedovedli k tělu. Mrtvému dívčímu tělu, rozřezanému na kousky. Tahle událost se jim nesmazatelně vryla do nočních můr. A třicet let poté najdou v dopisních schránkách záhadnou obálku – s panáčkem a kusem křídy. Strašáci z dětských let totiž možná stále dokážou zabíjet.

J. D. Barker - Čvrtá opice
Anotace:
Je perfekcionalista, je neuchopitelný, je psychopat. Přezdívá se mu Opičí vrah. Je to zabiják s pokřiveným viděním světa a s absolutní absencí soucitu.
Detektiv Sam Porter ho pronásleduje dlouhých pět let a po celou tu dobu od něj dostává balíčky s děsivým obsahem. Každá doručená zásilka obsahuje část těla zavražděné oběti.
Teď ale došlo k významnému zvratu v pátrání: Porterovi se dostal do ruky vrahův deník. Podaří se mu z šílencových zápisků vydedukovat jeho osobnost? Dokáže rozklíčovat motivy jeho jednání? Pokud uspěje, mohl by dosáhnout něčeho donedávna nepředstavitelného – totiž najít příští Opičákovu oběť dřív, než bude pozdě.

Riley Sager - Poslední dívka
Anotace:
Před deseti lety jela studentka Quincy Carpenter na dovolenou s pěti přáteli a vrátila se sama, jediná přežila hororový masakr. Stala se členem „klubu“ FINAL GIRLS, který vymysleli novináři, a do takové skupiny lidí nechce nikdo patřit.
Patří do něj třeba Lisa, který ztratila devět sester z vysokoškolského klubu po útoku teroristy, který zabíjel nožem; nebo Sam, která přežila útok maskovaného muže během noční směny v Nightlight Inn; a nyní i Quincy, která zakrvácená prchala lesem před násilníkem, který přepadl partu studentů v lesní chatě. Média touží po tom, udělat rozhovor se všemi najednou, a všechny tři dívky se snaží na prožité trauma zapomenout, a tím i jedna na druhou.
V současnosti už je na tom Quincy celkem dobře, díky Xanaxu. Má obětavého snoubence Jeffa, populární blog o pečení, krásný byt, terapeutickou skupinu a policistu, který jí před lety zachránil život. Její mozek tragickou událost vymazal a minulost je pohřbena.
Až do té doby, dokud není Lisa, první Final Girl, nalezena mrtvá ve své vaně s podřezaným zápěstím a dokud se na jejím prahu neobjeví Sam, druhá Final Girl. Proletí Quincynýn životem jako vichřice. Jako by se snažila o to oživit minulost. A Quincy přemýšlí o tom, proč. A když vyjdou na světlo nové informace o Lisině smrti, Quincin život se mění na závod s časem, snaží se zjistit pravdu o Sam, o tom, proč se vyhýbá policii i novinářům, a chtě nechtě si musí vzpomenout, co se před deseti lety v lese skutečně stalo.

Riley Sager - Poslední lež
Anotace:
Dvě pravdy a jedna lež. Hra, které se dívky v Campu Nightingale věnovaly pořád dokola. Vivian, Natalie, Allison a Emma Davis, která je nejmladší ze skupiny a na táboře je poprvé. Hry skončily, když Emma rozespale pozoruje, jak se ostatní uprostřed noci plíží pryč a Vivian při zavírání dveří Emmě ukazuje ukazováček přitisklý na rtech.
Nyní Emmě strmě stoupá hvězda na newyorské umělecké scéně. Svou minulost proměňuje v obrazy – masivní plátna plná listů a větví a mezi nimi stíny v bílých šatech. Obrazy přitahují pozornost Francescy Harrison-Whiteové, společenské a bohaté majitelky Campu Nightingale. Když ji Francesca přiměje, aby v nově otevřeném kempu pracovala jako instruktorka malby, bere to Emma jako příležitost zjistit, co se tehdy s jejími přáteli stalo.
Na první pohled je jasné, že v Nightingale není všechno v pořádku. Emmu už tak trápí patnáct let staré vzpomínky, když objeví kameru, která směřuje přímo na její chatu, což důvěře k Francesce moc nepřidá. Objevuje stopy, které Vivian zanechala. Jak zachází hlouběji a hlouběji, zjišťuje Emma, že čelí lžím člověka i přírody.
Čím blíž je pravdě, tím víc si uvědomuje, jak smrtící může být cena za vědění.

Jennifer Hillier - Řezník
Anotace:
Americké město Seattle děsila série vražd, která skončila až v okamžiku, kdy policejní náčelník Edward Shank v roce 1985 konečně dopadl a zastřelil smutně proslulého Řezníka z Beacon Hill. Nyní, přibližně o třicet let později, dává Shank (který mezitím ovdověl a odešel do výslužby) svůj viktoriánský dům vnuku Mattovi, jehož kdysi pomáhal vychovávat. Matt, jenž je mladý a nadějný kuchař a restauratér, naráží během renovace domu, jenž zná z dětství, na bednu, kterou nikdy předtím neviděl. Poté, co odstraní zámek a podívá se dovnitř, ho čeká děsivý objev a on se musí rozhodnout, zda ponechá to, co nyní ví, pohřbeno v minulosti, půjde na policii nebo vezme vše do vlastních rukou. Mattova přítelkyně Sam měla vždy podezření, že i její matku zavraždil Řezník z Bacon Hill – jenže dva roky poté, co byl údajně zastřelen. A spolu s tím, jak hledá pravdu a snaží se sledovat stopy dávných událostí, směřuje nyní neomylně vstříc Mattovu temnému tajemství.

Johan Theorin - Mlhy Ölandu
Další z knih, které mám doma a od jejího vydání se na ni chystám. Vlastně na celou sérii se moc těším. Takže je logické, že právě tuto knihu zařazuji do této výzvy. Teď už jen ententýky Frankenstein nebo Mlhy Ölandu?

Anotace:
Je chladný den na konci léta. Malý chlapec opatrně leze přes kamennou zídku u osamělého domu. Rozhlédne se po travnaté krajině Ölandu, vykročí do mlhy a beze stopy zmizí... Nikdo, rodina ani policie, ho už nikdy nespatří. O dvacet let později dostane Julie, matka zmizelého chlapce, od svého otce podivnou zprávu: má se vrátit na Öland a pomoci mu hledat ztraceného syna. Poštou totiž přišel balíček, v němž byla chlapcova bota. Temná minulost se bolestně vrací a Julie je rozhodnuta odhalit tajemství na vlastní pěst. Brzy však zjišťuje, že jí chce někdo v pátrání za každou cenu zabránit. Je to snad domnělý vrah Nils Kant, muž, který měl být už dávno mrtvý? Mnozí lidé totiž stále věří, že tento muž dodnes bloudí pustinami Ölandu a zjevuje se ve chvíli, kdy přichází hodina stínů a ozývají se hlasy mrtvých.

Své nápady jsem vyčerpala. Ale veřte, že jich je daleko více. Toto téma nabízí neskutečné množství knih. A já věřím, že nejeden bude nadšen.

4 komentáře:

  1. Dívku ve vlaku a knihy od Rileyho Sagera mám také na seznamu knih, které bych si ráda přečetla. :) Že by konečně nasal čas alespoň na některou, díky čtenářské výzvě? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spousty knih neustále odkládám a někdy se pak zarazím, jak je to dlouho, co si je chci přečíst. A právě proto je tato výzva skvělá. Konečně přečtu knihy, na které se velmi dlouho chystám :)

      Vymazat
  2. Sem by se mi hodil již čtený Mráz pod kůží, ale věřím, že i příští rok budou vhodné knihy do tohoto tématu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto téma je velmi obšírné a věřím, že nebude problém je obsadit. Toto je jen malá hrstka a navíc je mám na seznamu k přečtení.

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)