sobota 27. listopadu 2021

Recenze ✩ Pekárna s vůní skořice ✩ Ruth Kvarnström-Jones

Autor:
Ruth Kvarnström-Jones
Originální název: Halleholm: Lovisa´s Choice
Přeložila: Martina Parkerová
Nakladatelství: Metafora
Rok a místo vydání: 2021, Praha
Vazba knihy: vázaná s přebalem
Počet stran: 408
Zdroj: moje knihovna
1. vydání
ISBN 978-80-7625-156-4

1. díl ze série Pekárna s vůní skořice

O knize:
Lovisa se po těžkém rozchodu vrací z Londýna zpět do rodného městečka Halleholm. Je zničená a prožívá těžké období, kdy přemýšlí, jak se svým životem naloží. Do klína jí spadla dědečkova pekárna, která byla oblíbeným místem místních obyvatel. Její babička měla v patře krejčovský salón a Lovisa jako malá za nimi ráda chodila a učila se novým věcem.

Na popud své rodiny a přátel se rozhodne pekárnu obnovit. Znovu jí chce získat slávu a péct ty nejlepší skořicové šneky v širokém okolí. Na pekárnu si však brousí zuby Reuben Halleholm, který ji chce za každou cenu získat. Halleholmovi a Lindegrenovi jsou dva znepřátelené rody, kdy jejich nevraživost sahá až do minulosti.

Staré křivdy, které se táhnou po generace. Dokáže Lovisa obnovit starou pekárnu? Získat jí slávu, i přesto, že jí Reuben hází klacky pod nohy? A dokáže se přenést přes všechna příkoří, která jí kdy rodina Halleholmova udělala?

Můj názor:
Pekárna s vůní skořice, která vyšla zkraje roku, mě zaujala téměř okamžitě. Nejen že mě nalákala svou líbivou obálkou, ale i svým malebným příslibem hezkého, skořicového románu. Jak se mi tedy kniha líbila?
Lovisa se natáhla pro fotografii Amélie a Johana na nočním stolku. Dědeček Johan se na svoji ženu usmíval, ale Amélie hleděla přímo do místnosti. Lovisa se jí podívala přímo do očí. Na prsou jako by měla závaží. „Babičko, stýská se mi po tobě. Ať se stane cokoli, chci, abys na mě byla hrdá. Buď jak buď.“
Švédská autorka Ruth Kvarnström-Jones na to šla pěkně polehoučku a tajemně. Na čtyři sta stránkách rozehrála hru, která nejednoho čtenáře nenechá chladným. S hlavní hrdinkou zažijeme těžký rozchod a obnovíme pekařství, které v Halleholmu bylo jistého času vyhlášené. Zabloudíme však i do minulosti, kdy se Lindegrenovi a Halleholmovi znepřátelili. Prožijeme s nimi křivdy, lži, bolest a vše, co tomu předcházelo.

Příběh pěkně odsýpal a autorka nám znesvářenou rodinu představovala po kouscích. Nejednou se podíváme do minulosti, kdy Lovisina babička byla ještě malou dívkou. Pochopíme, z jaké rodiny pochází a jaké měla tužby a přání. Co byl její největší sen a co jí už jako malé učarovalo. Postupně se dopracováváme až k okamžiku, kdy se dva rody střetávají a jejich přátelské vztahy se mění v chladné a následně nenávistné. Ty přetrvávají až do současnosti. Nenávist, se kterou se musí Lovisa potýkat už od raného dětství a Reuben a jeho sourozenci ji nenávidí taktéž.
Její prarodiče byli hrdí na všechno, co vytvářeli. Přáli si, aby i ona našla svůj sen a šla si za ním. Darovali jí tento dům a všechno v něm. Darovali jí, jak si Lovisa začínala uvědomovat, vše potřebné k tomu, aby tu mohla okamžitě začít… když si to bude přát.
V příběhu nenajdeme však jen minulost, intriky a nenávist. Najdeme tu i novou naději, odvahu a lásku. Lovisa pozná někoho, kdo by mohl obměkčit její srdce. A dodat pocit jistoty. Jenže to má pár háčků… A přestože se může zdát, že se jedná o typickou love story se spoustou "ach a och", nenechte se zmýlit. Ona probouzející se láska je sice svěžím vánkem, ale není to hlavní téma. Také se tu objevuje spousta postav. Pro některé by to mohlo být matoucí a nepřehledné, ale každý zmíněný má své místo a svůj úděl. Některé postavy se navíc rozvíjely a my tak můžeme sledovat jejich psychologickou stránku. A to je velmi dobře.

Shrnuto, podtrženo. Knihu bych mohla doporučit všem, kteří milují rodinné ságy, tajemnou minulost a románek. Ač jsem ji četla o něco déle, než mi bylo milé, líbila se mi. A pokud bude pokračování, ráda si je přečtu.

Bodování:
Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelskému domu Grada! Knihu si můžete zakoupit zde.

1 komentář:

  1. Nemůžu jinak než souhlasit. Také jsem byla s knihou velmi spokojená. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)