středa 13. ledna 2021

Čtenářská výzva 2021: 15. téma

15. Kniha, jejíž název je i jménem hlavní postavy

Tak toto je záludné téma. Hned mi bylo jasné, že najít takovou knihu bude opravdu oříšek. Ale pak v diskuzi na DK začali ostatní čtenáři dávat své typy a najednou mě pár knih napadlo. První zvolenou jsem už četla, ale věřím, že spousta z Vás ještě ne. Další čtyři vlastním a čekají na přečtení, takže pravděpodobně zvolím některou z nich. A zbytek mě zaujal, když jsem pátrala.

Alena Mornštajnová - Hana

Anotace:
Třetí román úspěšné Aleny Mornštajnové. Pokud existuje něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí druhým.
Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadn
e do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.
Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…

Charlotte Brontë - Jane Eyreová

Anotace:
Charlotte Brontëová publikovala svůj první román, Jane Eyrovou, v roce 1847 pod pseudonymem Curre Bell. Do několika týdnů se z knihy stala literární událost. Velkou senzaci způsobilo i příjmení Bell, které se ten rok objevilo i na obálce knih Na větrné hůrce nebo Agnes Greyová. Londýn volal po autorech nejčtenějších románů, ale sestry Brontëovy na vysokou společnost netrpěly...

Jane Austen - Emma

Anotace:
V dobách, kdy ženy bývaly křehké květinky a mladé dívky často interesantně omdlévaly, vytvořila Jane Austenová ve své Emmě hrdinku z jiného kadlubu. Když v útlém mládí ztratí matku a na otce, slabošského hypochondra, nelze spoléhat, ujme se správy věcí na rodném panství sama a nároky, které na ni nelehká situace klade, vypěstují v bystré dívce vlastnosti suverénního generála. Jen ona všemu rozumí, jen ona ví, co je pro každého dobré. Tímto způsobem ovšem kráčí od maléru k maléru a často pěkně zavaří i těm, kterým upřímně chtěla pomoci. Ale protože jí nechybí dobré srdce, časem zmoudří a pochopí, kde hledat v životě ty pravé hodnoty. Román (v jeho filmovém zpracování ztvárnila Emmu oblíbená Gwyneth Paltrowová) zažívá v poslední době novou vlnu čtenářského zájmu. Je to snad tím, že dnešní ženy v jeho hrdince rozpoznávají předchůdkyně svého emancipačního úsilí o společenské uznání svých schopností i úskalí, jimž by se přitom měly vyhnout? Anebo je to prostě tak, že ctnosti a noblesa doby minulé nám i dnes v podání tak dobré autorky, jako je Jane Austenová, mají co říct?

Emma Hooper - Etta a Otto a Russell a James

Anotace:
Ettě je 82 let a celý život strávila na farmě uprostřed kanadské prérie. Vidět oceán je její největší přání. A tak jednoho rána vstane ještě časněji než obvykle, vezme si pušku, čokoládu a na nohy své nejpevnější boty a vydá se na východ. K oceánu to má přes 3000 kilometrů daleko. Její manžel Otto na ni trpělivě čeká doma, vaří podle Tetiných kartiček s recepty a vzpomíná.
A soused Russell vzpomíná také, ale jeho vzpomínky jsou jiné – stále Ettu miluje stejně, jako ji milovat před 50 lety, předtím, než se provdala za Ottu.
Silný a poetický příběh, ve kterém se hranice mezi vzpomínkami, iluzemi a realitou pomalu smazávají.

Sylvi Kekkonen - Amálie

Anotace:
Vynikající novela finské spisovatelky, neobyčejně působivý příběh o těžkém údělu prosté venkovské ženy. Autorka líčí s velkým pochopením smutný život Amálie, jejíž muž padne ve válce a ona zůstává sama se synem. Všechny své síly věnuje starosti o hospodářství a o výchovu syna, který se jí však odcizí a vyštve ji ze statku, jemuž věnovala celé své mládí. Prostý a pravdivý příběh zavede čtenáře na finský venkov, do prostředí, které není příliš známe, a proto bude četba této půvabné knížky jistě nejen hlubokým zážitkem, ale i cestou za poznáním... 

Linda Olsson - Astrid a Veronika

Anotace:
Příběh prostý, teskný a nádherný jako stmívání nad zimními poli… Veronika se stěhuje z Nového Zélandu do pronajatého domu severně od Stockholmu. Hledá místo, kde by se vzpamatovala z nedávné smrti svého snoubence. Dům je nepřívětivý a cizí, ale postupem času mu vtiskuje svou tvář. A brzy přijde i setkání, které jí změní život. Astrid Mattsonová, kterou místní nazývají starou čarodějnicí, bydlí v jediném domě v sousedství. Stařena žijící osaměle v chátrajícím domě, pronásledovaná svou nelehkou, tragickou minulostí. Obě ženy začínají hledat cestu nejenom jedna k druhé, ale i k životní moudrosti a hlasu, jenž k nám naléhavě promlouvá z hloubi našeho srdce... Něžně, pronikavě a překrásně napsaný román Astrid a Veronika dokládá, jakou má vyprávění moc proměňovat nás všechny k lepšímu...

Stephen King - Dolores Claiborneová

Anotace:
Dolores Claiborneová žije na vesnici na malém ostrově Little Tall a těžce si vydělává na živobytí jako hospodyně u bohaté Very Donovanové, která tam každoročně jezdí na letní sezónu do svého domu. Přizpůsobivá Dolores si zvyká i na Veřinu panovačnost a obě ženy spolu časem začnou poměrně dobře vycházet. Když stará a nemocná Vera po letech zemře a odkáže veškerý majetek Dolores, vesničané si myslí, že ji Dolores zabila. Ta v poutavé zpovědi na policii vraždu Very odmítá, ale při výslechu vyjdou najevo jiné temné okolnosti z pohnutého života hlavní hrdinky. Neuvěřitelně poutavý Kingův román, psaný jako monolog životem pronásledované ženy, se tak trochu vymyká ostatní Kingově tvorbě. Obvyklé tajemno tu zastupuje pouze zatmění Slunce, které sehrálo v příběhu významnou roli.

Stephen King - Carrie

Anotace:
Příběh dospívající dívky s telekinetickými schopnostmi. Carrie Whiteová se snaží dostat zpod vlivu fanatické matky, její spolužačky si ji krutě dobírají, a ona rozpoutá svou děsivou sílu nad malým novoanglickými městečkem Chamberlainem...

Všech osm knih jsem představila a všechny mě lákají. Třeba taková Carrie už několik let, ale nikdy jsem si ji v knihovně nepůjčila. Možná právě teď je ta pravá chvíle...

6 komentářů:

  1. Dolores byla fakt bomba. Byla jiná, než jsme u Kinga zvyklí, ale o to víc byla silná. Rozhodně se máš na co těšit. I když nadpřirozeno zde tentokrát není :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jana Eyrová je naprosto úžasná kniha, po té určitě sáhni. :) Já se na tohle téma chystám s nějvětší pravděpodobností využít knihu Daisy Jones & The Six.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si říkala, že bych konečně přečetla Amálii a pak Emmu nebo Jane Eyerovou.

      Vymazat
  3. Zase super knižní tipy.
    Já přemýšlela o knize Deník Anny Frankové, avšak to ještě není má jasná volba...
    Ale zaujal mě tvůj tip na Emmy (tu jsem od Austenové ještě nečetla) a vlastně ani maturitní klasiku Janu Eyrovou, ne - takže je zřejmě "na čase"!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Deník Anny Frankové mě nenapadl. Ale jenou bych si knihu chtěla přečíst..
      To "na čase" si říkám už strašně dlouho :D Jak jsem psala o něco výše, Emmu nebo Jane Eyerovou určitě otevřu. Jen ještě nevím, která to bude :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)