sobota 19. prosince 2020

Čtenářská výzva 2021: 8. téma

Všem přeji pěkné sobotní odpoledne. Dnes jsem sepsala další nápady na osmé téma ze Čtenářské výzvy 2021.

8. Kniha, ve které hraje důležitou roli dopis

Zcela jednoduché. Já sama už mám vybráno a některé další jsem si zařadila na seznam. První tři, které představím, jsem už četla. Prostřední mě zaujala tentokrát a ty zbylé tři bych si ráda přečetla. Hlavně tu poslední, aspoň budu mít motivaci přečíst danou sérii velmi brzy ☺

Kathryn Hughes - Dopis

Anotace:
Tina Craigová pracuje do úmoru, a ještě k tomu o sobotách prodává v dobročinném obchodě, aby ve svém nešťastném domově trávila co nejméně času. Když prohledává kapsy starého obleku, který někdo charitě věnoval, objeví dopis se zalepenou ofrankovanou obálkou bez razítka. Dopis otevře a přečte si ho – a to změní směr jejího života navždy.
Billy Stirling ví, že se nezachoval právě hezky, ale doufá, že může ještě všechno napravit. 4. září 1939 se posadí a napíše dopis, o němž doufá, že změní budoucnost.
A to se také stane – ale více způsoby, než by si kdokoliv dokázal představit…
Je načase otevřít Dopis.

Cathy Bonidan - Román z pokoje 128

Anotace:
Román o kráse a síle psaného slova, magii potkávání a kouzlu dopisů.
Kdo si nikdy nepřál, aby mu do života zasáhl závan romantiky?
Když si Anne-Lise objednává pokoj č. 128 v hotelu Beau Rivage, aby mohla strávit krátkou dovolenou v Bretani, ještě netuší, jak se jí tím promění život. V nočním stolku objeví rukopis knihy… a v
něm adresu. Jako láhev vylovenou z moře posílá rukopis tomu, o kom se domnívá, že je jeho majitelem. Ale nejdřív si příběh přečte.
Je krásný a dojemný. A nedokončený.
K jejímu překvapení autor rukopisu Sylvester na zprávu odpoví. Zaskočí ji tvrzením, že rukopis ztratil již před 33 lety během letu z Francie do Kanady. A dosud ho nedopsal.
Sylvester touží jen po klidu a zapomnění, ale Anna-Lise se k jeho velkému zděšení rozhodne přijít na to, jak se rukopis do jejího pokoje dostal. Prostřednictvím dopisů se dozvídá o jeho putování od čtenáře ke čtenáři i o tom, jak poznamenal život každého z nich. A tak se před ní odvíjí příběh plný milostných citů i rozepří, přátelství, pohnutých osudů a důvěrných tajemství.
A čím víc se cesta nedokončeného rukopisu blíží k pokoji č. 128, tím je jasnější, že má moc změnit život i jí…

Alena Mornštajnová - Hana

Anotace:
Třetí román úspěšné Aleny Mornštajnové. Pokud existuje něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí druhým.
Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadn
e do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.
Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…

Iona Grey - Dopisy, které nikdo nečetl

Anotace:
Píše se rok 1943 a v nálety zničeném Londýně se setkávají dva mladí lidé: nešťastně vdaná Stella a pilot amerického letectva Dan. Ve dnech, kdy si nikdo není jistý tím, co bude zítra, se do sebe bezhlavě zamilují. Chvíle, kdy spolu mohou být šťastní, však trvají jen krátce. Dan odchází bojovat, ale slibuje, že se pro Stellu po vá
lce vrátí. O sedmdesát let později vhazuje Dan do schránky poslední dopis. Jeden z mnoha, který Stelle poslal na adresu místa, kde spolu měli po válce začít žít, a na které mu nikdy neodpověděla. Otevírá ho však Jess, mladá dívka, která v opuštěném domě hledá úkryt před svým násilnickým přítelem. Když si přečte Danovy nádherné dopisy, rozhodne se, že se ho pokusí vyhledat a pomůže mu jeho ztracenou lásku najít…

Jennifer Ryan - Sbor chilburských dam
Anotace:
Kniha Jennifer Ryanové je důmyslně konstruovaným románem s tajemstvím, zasazeným do bouřlivého údobí druhé světové války, kdy na Británii útočilo německé letectvo. Autorka svůj čtivý příběh zasadila na anglický venkov, a prostřednictvím hlasů několika žen líčí střet tradičního života a velkých dějin. Román dovedně poskládala z dopisů a deníkových záznamů, které umocňují intimitu líčených příběhů, a okořenila jej vášnivými i osudovými střety postav, které musejí překonávat válečné útrapy, předsudky i sociální přehrady.

Jojo Moyes - Poslední dopis od tvé lásky

Anotace:
Mimořádně silný příběh vášně, nevěry a ztráty z pera respektované britské autorky Jojo Moyesové, který získal v roce 2011 prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year Award.
Novinářka Elllie při pátrání v archivu narazí na půlstoletí starý dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Elllie p
říběh, skrývající se za dopisem, okamžitě zaujme – i ona sama má poměr se ženatým mužem.
Rok 1960. Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážné autonehodě a na nic si nepamatuje – na manžela, na své kamarády, ani na to, jaká byla ona sama. Když se však vrátí z nemocnice domů a najde tajný dopis, pomalu se začíná rozpomínat na milence, kvůli kterému byla kdysi ochotná riskovat úplně všechno.

Jussi Adler-Olsen - Vzkaz v láhvi

Anotace:
V zapadlém koutě Skotska, na policejní stanici ve Wicku, leží už dlouhý čas na okenním parapetu zapomenutá láhev. Uvnitř láhve je sotva čitelný lístek. Jisté je jen to, že první slovo je dánský výraz pro POMOC a je to napsáno krví.

Když se tahle hrůzná zpráva konečně dostane na stůl Carla Morcka z Oddělení Q, dánského oddělen
í pro "případy hodné zvláštní pozornosti", začnou se dít děsivé události. Carl Morck a jeho asistent Assad se ponoří do hrůzného případu sekt a zmizelých dvojčat, jejichž rodiče nikdy nenahlásili jejich zmizení.
Náhle zjistí, že čas se krátí...

Vzkaz v láhvi získal Harald Mogensen Prize, která se uděluje za nejlepší současný dánský kriminální román. V roce 2010 mu bylo uděleno význačné literární ocenění Glass Key 2010 za nejlepší severský detektivní román (laureáty této ceny jsou Jo Nesb?, Stieg Larsson a Henning Mankell). Vzkaz v láhvi se také stal vítězem Ceny čtenářů 2010, kterou každoročně vyhlašuje dánský deník Berlingske Tidende a Národní organizace knihoven.

Takto bych mohla pokračovat, ale myslím, že to bohatě stačí. Vybírat je opět z čeho. A pokud jste nečetli ještě Hanu, není nad čím přemýšlet. Tu doporučuji všemi deseti ☺

4 komentáře:

  1. Jakmile jsem tohle téma viděla odkryté, tak mě kniha Román z pokoje 128 také napadla... uvidím, co za knihu k tomuhle tématu zvolím, ještě nemám žádnou vybranou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Román z pokoje 128 jsem zrovna dočetla, když vyšlo toto téma. Takže si asi dokážeš představit mou reakci. Sakra! :D Nakonec si ale myslím, že to nebude problém :)

      Vymazat
  2. Román z pokoje 128 by byla úžasná volba, škoda že už jsem ho četla. :/ Poseldní dopis od tvé lásky není vůbec špatný nápad. Děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, Román z pokoje 128 by byla úžasná volba. Škoda, že nevyšla až další rok :D Od Jojo Moyes si chci už strašně dlouho něco přečíst, takže je možné, že začnu Posledním dopisem :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)