čtvrtek 17. prosince 2020

Čtenářská výzva 2021: 7. téma

Je načase napsat pár slov o dalším tématu Čtenářské výzvy 2021 na Databázi knih. Vy, kdo to sledujete, už určitě máte své knihy vybrané. No, i já bych ráda něco navrhla ☺

7. Kniha, která má v názvu část lidského těla

Téma je to opravdu zajímavé. A těch knih, co jsem našla.... Jen ve své knihovně jich mám asi 15 a pak na DK jsem v Chystám se číst našla dalších 10. Já však představím jen některé. První čtyři vlastním a teď momentálně bych vybrala některou z nich. Ale ještě uvidíme, jak to nakonec dopadne. No a zbytek mám z Databáze.

Yrsa Sigurðardóttir – Led v žilách

Anotace:
Legendy o přízracích ožívají, mrazivými pustinami Grónska se plíží smrt… Čtvrtý případ reykjavícké advokátky Tóry Gudmundsdóttir, již vyšlo Poslední rituál, Mrazivé světlo, Žhavý hrob. Advokátku Tóru Gudmundsdóttir povolají z města do ledových pustin. Pracovníci islandské společnosti, která na drsném pobřeží Grónska připravovala otevření dolu, náhle přerušili veškeré kontakty a vypadá to, jako by beze stopy zmizeli. Tóra se svým přítelem Matthiasem, svéráznou asistentkou Belou a dalšími spolupracovníky se snaží rozluštit spletité vztahy, které v táboře panovaly, a přijít tak na kloub neblahým událostem. Jako v noční můře se v zásuvkách psacích stolů objevují lidské kosti a v chladírně celá mrtvola. Náhle je těžké odlišit vrahy od obětí. Starý inuitský lovec však ví, že mstiví duchové musejí být usmířeni, a krutá ledová pustina si vždycky vybere svou daň…

Mika Waltari – Krvavá lázeň

Anotace:
Mládí a podivuhodná dobrodružství Mikaela Karvajalky v mnoha zemích do roku 1527, jak je sám upřímně vypráví v deseti knihách
Nejrozsáhlejší historický román Miky Waltariho (spolu s druhou částí: Šťastná hvězda) se odehrává v první polovině 16. století. Waltari líčí neobyčejně poutavě a čtivě dobrodružství dvou finských mladíků, hloubavého a vychytralého studenta Mikaela a jeho druha, siláka Anttiho, jejich boje v německé selské válce i ve válečných taženích habsburského císaře Karla V., pikle, intriky a protivenství, krásné ženy na jejich cestě i hledání lásky a naděje ve světě často bezútěšném. Waltari nemá iluze o spravedlivosti dějin, ale jeho chmurný pohled je vyvažován humorem.

Leena Lehtolainen – Krev v jezeře

Anotace:
Krev v jezeře je nejlepší kriminální román oblíbené finské autorky. V chladném listopadovém odpoledni je v jezeře nedaleko Helsinek zastřelena mladá žena, novinářka Annukka Hackmanová. Hackmanová chystala k vydání neautorizovaný životopis slavného automobilového závodníka Saši Smedse a motiv k vraždě je nasnadě - Annukka zjistila něco, co by ohrozilo až příliš mnoho lidí, a vrchní komisařku Kalliovou čeká zdánlivě snadný úkol - vybrat z několika podezřelých toho, kdo má nejsilnější motiv a nejslabší alibi. Možná je ale všechno úplně jinak

Johan Therion – Zkamenělá krev

Anotace:
Vápencem na pobřeží Ölandu probíhá krvavá žíla, sytě rudá vrstva, o níž se dříve tvrdilo, že je zkamenělou krví, jež byla prolita v boji mezi skalními troly a vílami z planin. Všechny tyto pověsti zná také Per Mörner, který přijíždí do Stenviku oslavit se svými dětmi Velikonoce. Proti svým původním plánům sem nakonec přiveze i svého problematického otce Jerryho, který je později zavražděn. Zdá se, že ho zabil někdo, koho znal. Kdo ho ale mohl tak strašlivě nenávidět? Pera Mörnera nenechává tato otázka v klidu. A to, co vypátrá, jím naprosto otřese? Třetí, netrpělivě očekávaný román z ostrova Öland od nositele prestižních literárních cen, víc než důstojného pokračovatele Stiega Larssona!

Mads Peder Nordbo – Bez kůže

Anotace:
Život Matthewa Cavea, osmadvacetiletého novináře, se rozpadl, když při nehodě přišel o svou ženu a nenarozenou dceru. Aby všemu unikl, odchází do Grónska a ve městě Nuuk začíná psát pro místní noviny. Brzy ho vyšlou, aby napsal reportáž o neobvyklém objevu: pod ledovým příkrovem je objevena mumie skandinávského Vikinga. Vypadá to, že jde o celosvětovou senzaci – ovšem pouze do chvíle, kdy mumie zmizí a její strážce je dosti ohavným způsobem zabit.
Matthew proto začíná pátrání na vlastní pěst, které ho přivádí až do roku 1973, kdy došlo k brutálním vraždám čtyř mužů. Všichni byli navíc podezřelí ze sexuálního zneužívání svých dcer. Matthew zjišťuje, že dvě z těchto dívek nebyly nikdy nalezeny a že vyšetřování dosud neskončilo.

Anna Musilová – Černooká

Anotace:
Temný thriller o pozvolném propadu do deprese vyvolané dávným traumatem.
Viktorie je osmnáctiletá studentka, která žije zdánlivě normální život. Chodí na střední školu, řeší rozpory s kamarádkou a právě prožívá první lásku. Skutečnost je však jiná, než se na první pohled zdá. Před lety zemřela Viktorii matka a ona se s tím dosud nevyrovnala. Jednoho dne spatří v zrcadle záhadnou dívku – přízrak s černýma očima, který jí začne podsouvat zvrácené myšlenky. Kdo je tahle nevypočitatelná Černooká? A dokáže ji Viktorie porazit?

Julia Heaberlin – Černooké Zuzany
 

Anotace:
Píše se rok 1995. Šestnáctiletá Tessie Cartwright, zdravá, šťastná, mladá hvězda školního týmu, je v blízkosti svého domova ve Fort Worth unesena. O více než 30 hodin později je nalezena zraněná, zbitá a částečně zahrabaná v hrobě na poli, které je pokryto kobercem z květin, známých jako černooké Zuzany. Není tam sama, v hrobě je nalezna další mrtvá studentka a kosti dalších dvou obětí. Senzacechtiví novináři oběti nazvou právě podle oněch květin, které na hrobě rostou. Jedinou z černookých Zuzan je i Tessie – jediná dívka, která přežila. Tak začíná brilantně koncipovaný a mistrně napsaný thriller Julie Heaberlin je o boji jediné křehké dívky proti všemocnému zlu.
Tessiin příběh je vyprávěn ve dvou časových rovinách, jež se navzájem prolínají a po kapitolách střídají. Pohled do minulosti se točí kolem soudu s Terrellem Goodwinem, mužem, jenž je díky jejímu svědectví obviněn z únosů a vražd, současný děj se odehrává v době, kdy je Tessie 34 let, a tváří v tvář musí čelit Goodwinovi i svým pochybnostem, zda její tehdejší svědectví bylo pravdivé.
Kapitoly vyprávěné dospívající Tessie se zaměřují na její sezení s psychiatrem. Dívka trvá na tom, že útočníka na vlastní oči nikdy neviděla a pamatuje si jen chvíle, kdy se napůl pohřbená musela dívat do tváře jiné mrtvé dívky. Státní zástupci však doufají, že by psychiatr mohl z její paměti dostat i další vzpomínky, které by mohly podezřelého usvědčit. Tessie však sezení u lékaře bojkotuje a odmítne se podrobit i hypnóze. Co asi skrývá?
V kapitolách ze současnosti se dospělá Tessa musí rozhodnout, zda bude spolupracovat s právníky, kteří by mohli s použitím moderních testů DNA buď definitivně usvědčit, nebo naopak osvobodit Goodwina, který čeká na popravu v cele smrti. Tessa bojuje se svou pamětí i výčitkami, že možná poslala do vězení nevinného. Proč? Protože už nějakou dobu dostává výhružné zprávy a myslí se, že je posílá skutečný vrah. Nebo jsou tyto zprávy dílem někoho jiného? Do případu bylo tehdy zapleteno mnoho lidí...

Francesca Zappia – Uvnitř mé hlavy

Anotace:
Co když jsem si tě vymyslela?
Alex je divná; alespoň tak ji vnímá její okolí. Přitom má jen vlasy červené jako kečup a fascinují ji živí humři v nádrži supermarketu, trpí paranoiou, že ji pronásledují komunisti nebo že jí někdo otrávil jídlo. Trpí totiž schizofrenií a plete si vlastní halucinace s realitou. Někdy jde obojí od sebe jen těžko rozlišit, jedinou její jistotou je mladší sestra Charlie a Kouzelná osmička, dětská hračka, se kterou se často radí. Pro jistotu má u sebe Alex taky fotoaparát a v případě nouze si věci a lidi fotí, aby měla jistotu, že nejsou jen jejím přeludem. Za přelud považuje nejdřív i Milese, nejdrsnějšího týpka ze školy. Nevymyslela si ho náhodou?
Proč by zrovna on měl mít o jejií společnost zájem?

Graham Masterton – Bílé kosti

Anotace:
Jednoho deštivého listopadového rána vydá pole na Meagherově farmě kosti jedenácti žen.
V této části Irska jsou neoznačené hroby běžné. Tyto kosti se však datují do roku 1915, do doby dlouho předtím, než začal konflikt mezi katolíky a protestanty. A co víc, zdá se, že jejich kat odvedl velice pečlivou práci. Ženy byly téměř jistě zaživa staženy z kůže.
Inspektorka Katie Maguireová z Corku je na mrtvá těla zvyklá. Ale tohle je hotová řezničina. Její tým je přesvědčen, že je to jen mrhání časem, že nemá cenu zabývat se dávno mrtvými ženami. Avšak Katie je rozhodnutá pomoci jim dojít spravedlnosti.
A pak se ztratí mladá americká turistka a její kosti, pečlivě zbavené masa, jsou nalezeny na stejné farmě. Katie se bude muset vypořádat nejen s dávnými zločiny, ale i s jejich hrůznou ozvěnou v přítomnosti. Podaří se jí vyřešit rituální vraždy spáchané před desítkami let, než brutální vrah udeří znovu?

Carrie Ryan – Les rukou a zubů

Anotace:
Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým - v Lese zubů a rukou - žijí Nezasvěcení,kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise.Pak ale Nezasvěcení proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa.Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a Nezasvěcené, do světa, který tam venku přece musí někde být.

Suzanne Redfearn – Zavři očka svý
 
Anotace:
Mohlo by se zdát, že Jillian Kanová má v životě všechno – úspěšnou kariéru architekty, nádherný domov, milujícího manžela a dvě skvělé děti. Jenomže za zavřenými dveřmi této idylické domácnosti je všechno jinak. Manžel Gordon svou ženu už devět let bije a ponižuje. Jill vše mlčky snáší, protože se jednak bojí o děti a jednak má pocit, že by jí stejně nikdo nevěřil – její muž je policista, který navenek působí jako vzorný manžel i otec rodiny. Situace se změní ve chvíli, kdy si Jill konečně uvědomí, že se Gordon nezastaví před ničím a že by ji byl schopen i zabít. V panice s dětmi proto uteče z domu. Když Gordon Jill obviní z únosu, začíná nerovný souboj, v němž na jedné straně stojí policie a federální agenti, kteří se uprchlíky vydají hledat, a na druhé pak žena, jež je odhodlaná za každou cenu ochránit své děti. Její jedinou zbraní je pravda, které však nikdo nevěří...
 
Cassandra Clare – Město z kostí
Anotace:
Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy a vstoupí tak do světa lovců stínů, bojovníků, kteří mají svět chránit před démony. A už z něj nevystoupí, protože její život se převrátí vzhůru nohama... Co je Clary vlastně zač? Kde se vzaly její schopnosti? A jsou pro ni spíš prokletím, nebo požehnáním? Zábavná, odvážná a neotřelá fantasy slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.

Matti Rönkä – Muž s tváří zabijáka
Anotace:
Sovětský svaz se rozpadl a Viktor Kornostajev využívá možnosti přestěhovat se z ruské Karélie do Finska. Začne používat staré rodové jméno Kärppä a vydělávat si zařizováním drobných obchodů a povolení k pobytu. Občas zprostředkovává ne právě legální transakce a také jeho speciální školení v Rudé armádě se mu vrací i jinak než ve snech. V nové vlasti pocítil chuť úspěchu, ale stále zůstává cizincem. A pak kývne na jednu žádost, která se zdá banální – majitel antikvariátu jej požádá, zda by mu nemohl pomoci najít ztracenou manželku. Detektivní román vysloužil svým stylem autorovi přirovnání k představitelům tzv. drsné školy, Dashiellu Hammettovi a Raymondu Chandlerovi – a ne náhodou.

Torsten Pettersson – Dej mi své oči
Anotace:
Ve švédsko-finském okrese Forshälla dojde k brutální vraždě inženýrky Gabrielly Dahlströmové, mladé inženýrky pracující v jaderné elektrárně. Případ dostane na starost inspektor Harald Lidmark. Vzápětí je veřejnost otřesena dalšími dvěma vraždami – tentokrát jsou obětmi muži. Mrtvým jsou vždy vyříznuty oči a do těla vyryto písmeno: A, M, E…
Román Torstena Petterssona má neobvyklou formu – k záznamům inspektora Lindmarka se postupně připojují „hlasy“ vraha, obětí i svědků, a vytvářejí tak složitou mozaikovou strukturu -, prozkoumává též komplikované a nevyzpytatelné zákruty lidské psychiky, dotýká se choulostivé otázky bezpečnosti jaderných elektráren a ve vedlejší linii sleduje bezohledný obchod s bílým masem na rusko-finské hranici. Petterssonův román, který je ukázkou nové švédsko-finské literatury, je pozoruhodný formálně, tematicky i jazykově. Ne nadarmo je Torsten Pettersson označován za „severského Umberta Eca“.

Dnes je toho opravdu hodně. Až je k neuvěření, jak časté jsou v názvech oči, zuby nebo krev. A toto je jen malý zlomek. Já své favotity mám. A Vy?

4 komentáře:

  1. Mě naopak tohle téma dělá docela problém. :) Zatím nic vybraného nemám, takže děkuji za několik typů.
    Nevím, jak ty, ale z toho úvodní obrázku by mě ani ve snu nenapdalo, že jde o téma s části těla..?!? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě zase dělá problém 10. :/
      Ani mě to nenapadlo. Já bych asi použila hadrového panáka nebo něco tomu podobného, s ohnutýma rukama a nohama :D

      Vymazat
  2. Tady asi těžký výběr nebude - hned mě napadla již přečtená kniha Mráz pod kůží, ale určitě se najde i jiná, kterou bych si chtěla přečíst. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ne, těch knih je nespočetně. Je vidět, že části lidského těla jsou v názvech knih hojně využívané. Sama jsem zvědavá, kterou knihu nakonec zvolím :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)