neděle 4. října 2020

Zaujalo mě #40

Po opravdu dlouhé době mám pro Vás další článek o knihách, které mě něčím zaujaly a já bych si je ráda někdy přečetla. Opět představím pět knih.

Duch domu Ashburnů vyšel minulý rok a podle všeho byl velmi úspěšný. Autorka poté vydala další tři knihy a každá je svým způsobem zajímavá, lákavá a jinak napínavá. Přiznávám, že horory moc nečtu, ale s touto knihou bych ráda udělala výjimku.

Anotace:
O tomto domě se šířily podivné zvěsti bezmála sto let. Jeho majitelka, Edith, odmítala nechat kohokoli vstoupit dovnitř a nedaleké městečko navštěvovala jen málokdy. Po její smrti zdědila dům její jediná příbuzná, Adrienne. Vše co má, je jeden kufr, dvacet dolarů a milovaný kocour. Dům je pro ni příležitost, jak začít nový život, kterou si nemůže dovolit odmítnout.
Ačkoli na duchy nevěří, při zkoumání svého nového domova naráží na věci, které v ní vyvolávají neklid. Do tapet na zdech jsou vyryty podivné nápisy, v lese nedaleko domu je ukryt starý hrob a tajuplné portréty v chodbě v prvním patře jakoby sledovaly každý její pohyb.
Jak odhaluje další a další tajemství domu, začíná věřit, že pověsti, které se o něm vyprávějí, mají možná pravdivější jádro, než předpokládala. Budova má chmurnou a děsivou minulost. Adrienne postupně zjišťuje, že o její život usiluje něco hluboce nepřirozeného a děsivě odporného.

Temnota je první díl Skrytý Island. Myslím, že na tuto detektivku mě nalákala obálka a následně anotace. Hodnocení už nemá tak skvělé, ale přesto jsem odhodlaná se do ní někdy pustit.

Anotace:
Na islandském břehu je nalezeno tělo mladé Rusky. Po letmém vyšetřování je smrt prohlášena za sebevraždu a případ je v tichosti uzavřen.
O rok později je detektivka Hulda Hermannsdóttir přinucena odejít předčasně do důchodu. Děsí se samoty a obává se, že se znovu vynoří vzpomínky na její temnou minulost. Než dočista odejde, dostane však dva týdny na vyřešení odloženého případu dle jejího vlastního výběru. Ví přesně, který to bude: ta mladá Ruska, jejíž naděje na udělení azylu se vytratila na tmavém,studeném břehu neznámé země. Hulda záhy zjistí, že ve stejnou dobu zmizela další mladá žena a že si všichni nechávají něco pro sebe. Zdá se, že ve vyšetřování jí brání i její kolegové u policie. A čas zatím ubíhá. Hulda vraha najde, i kdyby to mělo znamenat, že ohrozí svůj vlastní život.
Z anglického překladu Victorie Cribb knihy The Darkness přeložila do češtiny Vendula Hlavová.

Nechtěné je román, nad kterým jsem se tenkrát pozastavila. Historická linka zní velmi zajímavě, a tak není divu, že skončila v sekci "Chystám se číst". 

Anotace:
Dopis, který nachází novinářka Samantha v domě své babičky, otevře Pandořinu skříňku tajemství a lží a dotkne se její vlastní rodiny těsněji, než by kdy čekala. Nezletilá těhotná Ivy je v zimě roku 1956 odeslána do Domova svaté Markéty, útočiště svobodných matek na jihu Anglie provozovaného řádovými sestrami, aby zde porodila. Její dcerka je hned po narození předána k adopci. Ivy však Domov nikdy neopustí. O šedesát let později narazí novinářka Sam na svazek dopisů, v nichž Ivy žádá svého milence, aby jí pomohl uniknout ze svaté Markéty dřív, než bude pozdě. S tím, jak Sam postupně z útržků skládá dohromady tragický příběh Ivy, vyplouvají na povrch strašlivá tajemství z minulosti Domova svaté Markéty. Co se stalo s Ivy, její dcerkou a stovkami dalších zde narozených dětí? Co spojuje množství tajemných náhlých úmrtí v oblasti? A proč ti, kdo v Domově pracovali, mají nemalý zájem na tom, aby pravda nikdy nespatřila světlo světa? Sam odhaluje hrozivé lži, které jako pavučina obklopují Domov svaté Markéty, a během svého pátrání překvapivě nahlédne i hluboko do vlastní rodinné historie a je postavena před nepříjemnou pravdu o sobě. Emily Gunnisová jako rozená vypravěčka buduje příběh, jehož neuvěřitelnou zápletku založenou na historické skutečnosti i svižně ubíhající děj ocení především čtenáři románů Kate Mortonové.

Další knihou je Až mi zítra budeš chybět. Tady mě upoutala obálka, to vím na stopro. Nor Heine Bakkeid napsal i druhý díl a já se těším, až se do této série pustím.

Anotace:
Thorkild Aske býval elitní policejní důstojník. Pak se ale jeho život obrátil na ruby. Nyní je po dvou letech za mřížemi venku, a kromě trýznivých vzpomínek ho zdánlivě už nic nečeká. Nebo je to jinak? Když ho o pomoc požádají lidé, kteří by jej měli nenávidět, vydá se na odlehlý ostrov pátrat po jejich zmizelém synovi. Uprostřed drsné severské přírody a uzavřené komunity se musí nejen srovnat sám se sebou, ale obstát i proti zákeřnému nepříteli.

Dominik Dán
je velmi uznávaný autor. Píše o případech, které se skutečně staly a jeho Naše Město má už 30 dílů. Nevím proč mě zaujal právě Uzel, což je díl 16. Ale ráda bych se do těchto případů někdy pustila.

Anotace:
V roce 1988 nastal v kariéře Richarda Krauze významný zlom - z pochůzkáře se stal detektivem. Hned první případ, vražda pracovníka ropné rafinerie, mu dává pořádně zabrat a namísto toho, aby se věnoval ženě Sylvii a malé dceři, zůstává v práci ještě déle než předtím. Možná i proto, že rozehrál velmi riskantní hru s prodavačkou z bufetu Valikou. Na oddělení vražd se mladého eléva policejního řemesla ujmou starší kolegové Hanzel a Burge a rozhodnou se z něho vychovat detektiva podle svých představ. Politická situace, soudruzi z ministerstva, „kolegové" ze Státní bezpečnosti, ale hlavně bezohlednost doby zavedou trojici detektivů do bizarního prostředí mezi ostnaté dráty táhnoucí se po celé státní hranici se západním světem. Tady se odehraje vražda vojenského pilota nadzvukových stíhaček, vražda, která má zničit Krauzovu kariéru hned na počátku. Před detektivem leží gordický uzel. Neví, jestli najde odvahu ho rozseknout. Zažívá něco, s čím se alespoň jednou za život musí popasovat každý správný muž...

To by bylo asi vše. Moc se těším na Vaše komentáře, zda jste některé četli nebo se teprve chystáte.

Anotace a fotky knih jsou vypůjčeny z Databáze knih

8 komentářů:

  1. Knihy od autorky Darcy Coates mě také lákají. Ani já nejsem fanda hororů, ale vypadají opravdu dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od autorky je vydávána jedna kniha za druhou a já si říkám, zda to budu stíhat číst :D Jsem na její hororové příběhy zvědavá, hlavně jestli se budu bát :)

      Vymazat
  2. Ani jedna z knih mi nic moc neříká...

    OdpovědětVymazat
  3. Duch domu Ashburnů je super duchařina. Doporučuji! Na podzim ideální čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo? Tak to abych si knihu co nejdříve sehnala a začetla se :)

      Vymazat
  4. Nechtěné byla perfektní kniha s tématem Magdaleniných prádelen, ovšem z Duchu domu Ashburnů jsem až tak nadšená nebyla, tady jsem plula proti proudu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Duch domu Ashburnů jsem četla dost rozdílné recenze, takže o to víc jsem zvědavá. Ale věřím, že mě nezklame :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)