pondělí 12. října 2020

Recenze ✩ Jedna velká lež ✩ Joanna Schaffhausen

Autor:
Joanna Schaffhausen
Originální název: All the Best Lies
Přeložil: Boleslav Ryljak
Nakladatelství: Metafora
Rok a místo vydání: 2020, Praha
Vazba knihy: vázaná s přebalem
Počet stran: 352
Zdroj: moje knihovna
1. vydání
ISBN 978-80-7625-087-1

3. díl ze série Ellery Hathawayová

O knize:
Camilla Floresová byla před čtyřiceti lety ubodána ve vlastním bytě, přesto, že ve vedlejší místnosti spal malinký chlapeček. Její vražda nebyla nikdy objasněna a Reed, jak se chlapec jmenoval, byl adoptován významnou rodinou. Jejich hlava rodiny je všemi oblíbený senátor Angus Marhkam. Reed se však nikdy nesmířil s domněnkou, že by nevěděl, odkud pochází. Kdo zavraždil Camillu a proč policie tenkrát nedopadla vraha? Jako agent FBI má možnost zjistit, co se tenkrát stalo. I přes varování, aby se do toho nepouštěl.

Co skrývá Angus Marhkam? Proč ho tenkrát adoptoval? A jak nebezpečné to pro Reeda může být?

Můj názor:
Jedna velká lež je detektivka, která mě zaujala hned na poprvé. Ukrývá netradiční příběh, který je opředen tajemstvím. Joanna Schaffhausen má na svém kontě čtyři příběhy s Ellery Hathawayovou. Tato kniha je vlastně třetí díl a nakladatelství Metafora vydalo i dvě předešlé: Noc, kdy zmizela Bea Nesbitová a Bez smilování.
Byl jsem tam, pomyslel si rozrušeně. Slyšel jsem, jak umírá.

Jedna velká lež má přes tři sta stran a pouze dvacet jedna kapitol. Příběh však začíná v minulosti, roku 1974 v Las Vegas, kdy to všechno začíná a vlastně nikdy neskončilo.

Hlavní postavy tu máme dvě. Ellery Hathawayovou a Reeda Markhama. Oba pojí dávná minulost, jeden velký zážitek a přátelství. Ellery však zažila věci, které by zažít nikdo nechtěl. A je obdivuhodné, jak se přes to všechno dokázala vydat novou cestou, stát se silnou ženou a bojovat za lidská práva. Agent Markham měl zase život jako ze škatulky. Vyrostl v rodině úspěšného senátora, která však není jeho vlastní. Adoptovali ho ještě jako malinké miminko. Přestože měl, na co si vzpomněl a byl zahrnut láskou, pravdu o své matce se nikdy nedozvěděl. Jenže tentokrát je rozhodnut udělat vše pro to, aby vraha své biologické matky našel.

Camillu, jak se Markhamova matka jmenovala, někdo brutálně ubodal a znetvořil obličej. Ve vedlejší místnosti přitom v postýlce spal její syn, Reed Markham. Policii se nikdy nepodařilo vraha dopadnout a Reed to těžce nese. Rozhodl se s Ellery odcestovat do Las Vegas a vraha najít. Policie však není sdílná a Ellery byla právě suspendovaná. Nikdo jim nehraje do karet a i přes jasné výhružky si jdou tvrdě za svým.

Autorka vymyslela příběh, ve kterém se mísí emoce, stud, strach, zvědavost, odhodlání a nařčení. Mnozí ji řadí mezi psychologické detektivky, ale já bych byla trochu obezřetnější. Příběh byl opravdu zajímavý, velmi dobře napsaný a stránky ubývaly, ale do takzvaného "psycha" má ještě daleko. Obě hlavní postavy se rozvíjely a autorka nám popsala jejich minulost detailně. Až s nimi musíte soucítit. Také perfektně popsala Reedovi pohnutky, obavy a naději k vyřešení tak dávného případu. A jak to nakonec bylo s Reedovou matkou? Abych byla upřímná, asi od poloviny knihy jsem tušila, jak to nakonec bylo. Kdo je vrah a taky takové malé tajemství, které na nás vykoukne koncem knihy. A že jsem nečetla předchozí dva díly? Nevadí, Joanna nezapomněla napsat, jak se tito dva detektivové vlastně poznali a co je k sobě poutá.

Pokud chcete neotřelý, napínavý příběh, tahle kniha bude pro Vás. Něco podobného jsem zatím nikde nezaznamenala a bylo to opravdu dobře napsané. Podíváte se do minulosti, poodhalíte dávné tajemství a několikrát si řeknete "No páni!". Jediné, co mi na této knize vadilo, byl až moc vřelý vztah mezi Ellery a Reedem. Opravdu by se něco takového ve skutečném světě stalo? Jo a úplně poslední stránky byly poněkud… divné.  

Bodování:
Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelskému domu Grada! Knihu si můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. Musím říct, že námět nezní vůbec špatně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Námět opravdu nezní špatně a kniha se četla dobře. Třeba by se ti mohla líbit :)

      Vymazat
  2. Vypadá to opravdu na zajímavou detektivku. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byla :) Měla pár much, ale jinak jsem s ní byla spokojená :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)