sobota 23. května 2020

Recenze ✩ Med v hlavě, marmeláda v srdci ✩ Hilly Martinek

Autor: Hilly Martinek
Originální název: Marmelade im Herzen
Přeložila: Miloslava Hnízdilová
Nakladatelství: Metafora; edice 7lásky (svazek 9)
Rok a místo vydání: 2020, Praha
Vazba knihy: brožovaná
Počet stran: 272
Zdroj: moje knihovna
1. vydání
ISBN 978-80-7625-088-8

O knize:

Tilda je se svým synem v přístavišti a vyhlíží loď, o které její syn nedokáže přestat mluvit. Tilda však vyhlíží svého otce, který jak se velmi brzy ukáže, na jejich schůzku zapomněl. Jako na další věci v nedávné době. Tilda si náhle vzpomene na svého dědečka, který trpěl Alzheimerovou chorobou a začne se obávat i o svého otce. Její vzpomínky jsou ovšem čím dál tím víc jasnější a živější a díky tomu se nám otevírá příběh plný lásky, smíchu, bláznivin, ale i bolesti, smutku a strachu.

Čeho všeho je Tilda jako dítě schopná? Jen aby ochránila svého milovaného dědečka? Aby si vzpomínek na něj uchovala co nejvíce?

Můj názor:
Hilly Martinek napsala příběh dle svých zkušeností s dědečkem, který trpěl Alzheimerem a jenž byl zfilmován. Mělo to takový úspěch, že nakladatelství Metafora pod záštitou Grada vydalo tuto knihu jako devátý svazek edice 7lásky.
„Je to jako… jako med v hlavě,“ řekl konečně. „Tak nějak lepkavé.“
Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách. V přítomnosti, kdy je hlavní hrdinka Tilda dospělá žena, má dvě děti a je provdaná za úspěšného muže. A pak se podíváme do roku 1998, kdy byla jako jedenáctiletá dívka svědkem dědečkova chřadnutí.

Tilda se díky svému otci začne obávat, aby Alzheimer nebyl v její rodině dědičný. Vzpomene si tak na svého dědečka Amanda, kdy s ním byla veliká zábava. V té době si psala deník, do kterého se začte, Tilda začne vzpomínat a my tak máme jedinečnou možnost podívat se na tuto zákeřnou nemoc z jiného úhlu pohledu. Malé dívky, která svého dědečka milovala, a jeho blázniviny ji pokaždé rozesmály, ale její matku přiváděly k šílenství. Bylo až k neuvěření, jak dokázala svého dědečka následovat v jeho neplechách a ještě ho pobízet. Jak vždy stála při něm, a když se jeho stav stále více zhoršoval, když už zapomínal, kdo je ona a jak se používají běžné věci, dokázala zatnout zuby a s úsměvem na rtech mu byla nápomocná. Byla mu nablízku. A to mnoho lidí nedokáže. Její dobrota a laskavost byla popsána velice dobře.
To nejhorší, co můžou rodiče udělat, je slíbit svým dětem něco, co pak nedodrží.
V dospělém životě si nemá na co stěžovat, ale díky těmto deníkovým zápiskům, kdy byla odvážná a impulsivní, si uvědomí, že přišla o něco ze své osobnosti. Už není tak odvážná, a přesto by chtěla. Její kamarádka Smylla vymyslí plán, díky kterému se nejen stane více sama sebou, ale také si uvědomí, co je v životě důležitější.

Hilly Martinek napsala veselý příběh, ve kterém se skrývá mnohé. Přiblížila nám Alzheimera, popsala lásku dědečka k vnučce a naopak a připomněla, že rodina je vždy na prvním místě. Protože koho jiného potom mají nemocní lidé, než svou rodinu? A nápad Co-Housing-Projekt se mi líbil. Když Smylla začala popisovat, jak lidé v této "vesnici "fungují, její nadšení bylo nakažlivé.

Kniha Med v hlavě, marmeláda v srdci byla velmi čtivá, postavy uvěřitelné, propracované a celé to bylo veselé a milé, i když místy smutné. A právě díky dědečkově nemoci, kdy prováděl jednu neplechu za druhou, i když nechtěl a ani nechápal, co je na tom všem špatné, to bylo skvělé. Utvořilo to příběh, který chytl za srdce. Až do poslední stránky jsem četla plná napětí a očekávání, jak to nakonec dopadne s malou Tildou, ale i jaké změny se dočká dospělá Tilda.

Bodování:
Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelskému domu Grada! Knihu si můžete zakoupit zde.

9 komentářů:

  1. Knihu právě dočítám a jsem zvědavá, jak dopadne :)

    OdpovědětVymazat
  2. Great post. Your blog has very cool content <3
    I am following you and invite you to me

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Na knížku zrovna čekám, až dorazí :) Nevěděla jsem, co přesně čekat, ale teď se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem nevěděla, co čekat. Ale mile překvapila. Je vážně dobrá :)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze. :) Mě osobně téma knihy tolik nezaujalo a vybrala jsem si jinou knihu. Teď ale přemýšlím, jestli to nebyla chyba. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V první chvíli jsem si nebyla jistá, zda se mi bude vůbec líbit a co mám očekávat. Nakonec jsem za ni ráda, je vážně skvělá. A chyba to určitě nebyla, vždy si ji můžeš pořídit a začíst se. Věřím, že by se ti líbila :)

      Vymazat
  5. O tuhle jsem si napsala dodatečně napsala :) Tak snad nezklame.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nezklame. Je skvělá :) Budu se těšit na recenzi :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)