neděle 9. února 2020

Recenze ✩ Devět tváří tebe ✩ Janice Pariat

Autor: Janice Pariat
Originální název: The Nine-Chambered Heart
Přeložila: Věra Kotábová
Nakladatelství: Metafora; edice 7lásky (svazek 5)
Rok a místo vydání: 2019, Praha
Vazba knihy: brožovaná
Počet stran: 176
Zdroj: moje knihovna
1. vydání
ISBN 978-80-7625-070-3

O knize:
Devět tváří tebe, devět pohledů na ženu, která okouzlila mnoho mužů. Deset povídek, devět z nich vypráví o ženě, jaká je, jak cítí, miluje, žije. Od jejího dětství až po dospělost, kdy se stane zralou ženou. Co všechno jsou pro ni ochotni obětovat? A co všechno je schopna obětovat pro ně?

Můj názor:
Edice 7lásky vypadá velmi dobře nejen svým vzhledem, ale i půvabnými náměty romantických příběhů. Jako první knihu jsem si přečetla Někdy je hezké, že mě miluješ a byla jsem z ní nadšená. A tak je jasné, že jsem skočila i po této loňské vánoční novince Devět tváří tebe, kterou vydalo nakladatelství Metafora a Šárka z Grady mi ji ochotně nabídla ke zrecenzování.
Láska je jako kaleidoskop, pokaždé zahlédneš něco jiného.
Kniha obsahuje deset krátkých povídek o dívce, která má své vnitřní kouzlo a dokázala zaujmout mnoho mužů. Devět z nich nám přednese svůj pohled na ni a sdělí nám soužití s ní. Zajímavostí je, že všichni mluví k ní, tedy "Usrkáváš čaj" nebo "Třeba se zamiluješ do mě". Jakoby to vyprávěli samotné dívce. S tímto jsem se ještě nikde nesetkala a je to výborný nápad.

Po celou dobu se nedozvíme, jak se ona dívka jmenuje. Zato ji všichni popisují tak barvitě a živě, až máte pocit, že ji znáte celý svůj život. Zprvu byla zajímavou osobou. Její dětství nebylo lehké a s rodiči neměla dobrý vztah. Mrzí mě ovšem, že o tom autorka nenapsala více. Opravdu ráda bych si přečetla, co je vedlo k tomu, že skončila u prarodičů. A možná právě proto byla tak složitou osobou.
Láska má tolik podob. Lidi si myslí, že je to těžké, že je to ta nejtěžší věc na světě, ale milovat je snadné.
I jako mladá žena byla okouzlující osobou. Bohužel postupem času mi přestávala její povaha vyhovovat a stále častěji jsem měla pocit, že je sobecká, malicherná a arogantní. Čím byla starší, tím více se nedokázala přizpůsobit, nedokázala docenit některé činy a myslela především na sebe. A můj pohled na knihu ochladl, což je veliká škoda.

Tak dobře měl celý příběh našlápnuto. Autorka Janice Pariat píše velmi čtivě a poutavě. A popsání lásky mužů k oné dívce bylo okouzlující a živoucí. Někdy i horoucí. Bohužel chování samotné hrdinky bylo hrozné a v předposlední kapitole mi bylo jasné, že za kamarádku bych si ji nevybrala.

Přesto bych nechtěla nikoho odradit. Viděla jsem spousty kladných hodnocení a věřím, že jiní v knize najdou onu krásu, která kniha dává, ale já ji bohužel neviděla.

Bodování:
Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelskému domu Grada! Knihu si můžete zakoupit zde.

8 komentářů:

  1. Musím s tebou jen souhlasit. Nejvíce mě zajímaly ty její pohnutky, proč byla přesně u prarodičů, jak to vnímala a proč se tak chovala. Ale jinak mi byla tak nesympatická. Strašně sobecká, myslela jen na sebe :/ Chtělo to asi lepší hrdinku, protože nechápu proč ji všichni tak moc milovali :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Ze začátku byla celkem v pohodě, ala pak se tak rapidně změnila... Je to veliká škoda, protože pak by byla kniha určitě čtivější :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenez. :) Knihy z edice 7lásky mě už nějakou dobu lákají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Tato edice vypadá opravdu úžasně. Mám zálusk i na jiné knihy a hodně se mi líbilo Někdy je hezké, že mě miluješ. To doporučuji určitě :)

      Vymazat
  3. Pre mňa neznáma knižka a už dnes som na ňu prečítala dve recenzie :) Jedna kladná, tvoja trocha záporná, hmm, a teraz si vybrať :D Ale aj tak sa mi veľmi páči autorkin nápad spoznania hlavnej hrdinky, s tým som sa ešte nestretla, takže už len kvôli tomu by som chcela dať knižke šancu...no uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorčin nápad je určitě skvělý. Poznávání hlavní hrdinky z vícero pohledů je parádní a nikde jsem to prozatím neviděla. Bohužel samotná hrdinka celou knihu posunula dolů. Až moc sobecká, ale zase na druhou stranu, ne všichni jsou přátelští a neodolatelní. I sobečtí lidé se mezi námi najdou, takže by se dalo říct, že je to tak trochu ze života :)
      Jinak nechci odradit. Moc ráda si přečtu i jiný názor ;)

      Vymazat
  4. Taky mě nejvíc na knize zajímalo to proč žila u prarodičů, v jakém městě se pohybuje, odkud pochází a tak vůbec.
    Jinak jsem si k hlavní hrdince neudělala žádný vztah. Byla taková "sebestředná" - potom později. Ale knižka a vyprávění jako takové na mě působila velice laskavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi více lidí, jak tak pozoruji...
      To ano, samotná kniha nebyla špatná. Rozhodně byla zajímavě napsaná, z jiného úhlu pohledu a to se musí vyzdvihnout. Jen ta hrdinka..

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)