sobota 11. listopadu 2017

Z knihovny #18

Pěkný sobotní večer, doufám, že si víkend užíváte lépe než já. Já jsem bohužel zavřená v práci a přitom bych dělala tolik věcí raději. Třeba četla knížky :D Rozhodla jsem se aspoň, že se podělím o 3 knížky, které jsem si v úterý půjčila v knihovně.

I tentokrát jsem se podívala předem na internet, které knihy mají k mání. Proto jsem šla na jistotu do oddělení s krimi a našla Spis Rosenherzová od německého spisovatele Jana Segherse. Toto je čtvrtý díl a moc se na něj těším. Seghers píše poutavě a jeho knihy jsou velmi čtivé. Navíc jeho hlavní postava Robert Marthaler je takové zlatíčko. O to víc se na knihu těším.
Anotace:
Psychologicky propracovaná detektivka Nikdo, kdo byl tenkrát na místě činu, na ten případ nezapomene. Jedné horké srpnové noci roku 1966 je ve Frankfurtu brutálně zavražděna prostitutka. Brzy začnou kolovat zvěsti, že se jedná o další „případ Nitribittová“. Rosemarie Nitribittová byla prostitutka, jejíž smrt v roce 1957 způsobila v Německu skandál. A opravdu — i v případě Rosenherzové zůstal viník neodhalen. O čtyřicet let později je brzy ráno v parku Stadtwald přepadena Tereza, těhotná přítelkyně vrchního komisaře Marthalera. Vyvázne s těžkým zraněním. Policista dostane tip — měl by se znovu pořádně podívat na starý případ. Marthaler se však bude muset postavit mocným protivníkům, kteří se snaží ututlat své dřívější hříchy. Spis Rosenherzová musí zůstat za každou cenu uzavřený.

Pak už to bylo horší. Chtěla jsem další Picoult, ale nakonec jsem si řekla, že si dám chvíli oraz. Medovou smrt si někdo stačil půjčit a já nevěděla, co dál. Až u výpůjčního pultu jsem objevila Zmizelou od Gillian Flynn. Četla jsem Temné kouty a Ostré předměty a přestože se mi moc nelíbily, rozhodla jsem si ji vzít domů. Už jen proto, že Hanička se kdysi zmiňovala, že její spisovatelský um roste a na to jsem moc zvědavá. Ještě tam měli Skvrnu, ale to ještě uvidím..
Anotace:
Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat…
Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Ni
ck nevinný, kam se poděla Amy?
Psychothriller, který se stal kultem i fenoménem…
Nemilosrdně sžíravý kriminální román doslova uchvátil čtenáře nejen v USA, kde se stal druhou nejprodávanější knihou roku 2012 (více než dva miliony výtisků) a ani po roce od vydání neopustil první desítku bestsellerů The New York Times (beletrie) a amazon.com (thrillery).


Poslední knihou je Deník fejsbukové matky, kterou určitě všichni znáte. Tenkrát po vydání mě na ni nalákala Šárka z blogu Můj knižní ráj. A to jsem se knize chtěla původně vyhnout :D Víte ale jaké bylo moje překvapení, když jsem ji viděla u nás v knihovně? Vůbec jsem to nečekala a ještě byla tak hezky vystavená, že jsem si povídala sama pro sebe a paní knihovnice ze mě měla srandu :D Knihu už mám sice přečtenou, ale to nevadí. Co nevidět se můžete těšit na recenzi :)
Anotace:
Knížka, kterou držíte v ruce, je naprostým unikátem. Je to totiž zřejmě jediná kniha na světě, která je napsaná pouze s pomocí statusů.
Je to kniha, ve které nenajdete klasický začátek ani konec. Nemá strhující děj, ba ani žádnou hlavní dějovou linku. Nemá ani ilustrátora či slavného spisovatele, jak bývá zvykem. Nemá dokonce
kladného či záporného hrdinu. Můžete ji začít číst zepředu, zezadu, nebo třeba i odprostřed, a přesto vám nic neuteče.
Je plná statusů. Obyčejných, ale přesto neuvěřitelných, vtipných, nepředvídatelných minipříběhů, které přináší sám život. Příběhů matky tří dětí, věčně pracujícího manžela, psa, želvy, šneků a několika koček. Matky, která má neobyčejný smysl pro humor, sebeironii a schopnost vypointovat své příběhy coby maminky na mateřské dovolené do statusů, ve kterých se budete možná poznávat i vy a u jejichž čtení se budete nepřetržitě usmívat.
Knížka, kterou (a v tomto případě nejde o klišé) napsal s úsměvem na rtech sám život.


A nakonec typická otázka? Znáte některou knihu? Četli jste? 

6 komentářů:

  1. Pěkné kousky :-) První knihu neznám, druhou znám :D mám ji doma, ale zatím jsem viděla jen film, takže se moc do knížky nehrnu, protože si stále pamatuji rozuzlení...A třetí knížku znám, ale četla jsem jen dvojku, ale myslím, že to bude stejně vtipné. Na Facebooku její stránku sleduju a ty její rodinné zážitky jsou fakt sranda :-)
    Tak přeji hezké čtení a budu se těšit na recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Spis se třesu. Seghers píše vážně dobře a ještě ke všemu jsem nadšenější, protože ji v knihovně konečně měli. Asi po půl roce :D Zmizelou jsem neviděla a asi se koukat nebudu. Ještě uvidím, ale až po knížce (mimochodem, stojí vůbec za shlédnutí?). Na Facebooku ji nesleduji a popravdě jsem se po tom ani nepídila. Její statusy v knížce byly ale vážně vtipné a určitě se podívám po té druhé :)
      Děkuji, na Deník chci napsat recenzi o víkendu (snad bude trochu času).

      Vymazat
    2. Segherse neznám a asi se na něm budu muset zaměřit :-)
      No, řeknu ti to takhle, jelikož ve Zmizelé hrál hlavní roli toporný Ben Affleck, který nemá absolutně žádnou mimiku a jako herec je vážně děsný, takže ani nedoporučuju :D Jako režisér je super, ale herec děs běs.
      Tak ať se ti podaří sepsat recenze a přeji hezký zbytek neděle :-)

      Vymazat
    3. Ben Affleck mi jako herec nevadí, takže v tomto bych neviděla problém. Ale prvně si stejně přečtu knihu a pak se uvidí :)
      No, zvládla jsem jen polovinu recenzí, zbytek budu muset dohnat o víkendu :D

      Vymazat
  2. Zajímavé knihy, první neznám, ale má celkem děsivou obálku :)), Zmizelou mám na seznamu a Deník...se mi zatím vyhýbá. :) užij si čtení. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První kniha je detektivka, tak to bude tím ;) Mě se Deník taky vyhýbal a vůbec se mi do něj nechtělo, ale teď jsem za to ráda. Je vážně vtipný :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)