sobota 11. listopadu 2017

Recenze ⭑ Harry Potter a Relikvie smrti ⭑ Joanne Kathleen Rowling

Autor: J. K. Rowling
Originální název: Harry Potter and the Deathly Hallows
Přeložil: Pavel Medek
Ilustrace: Mary GrandPré
Grafická úprava: Václav Rytina
Nakladatelství: Albatros
Rok a místo vydání: 2008, Praha
Vazba knihy: brožovaná
Počet stran: 632
Zdroj: moje knihovna
2. vydání tohoto souboru
ISBN 978-80-00-02221-5
ISBN 978-80-00-03334-1 (soubor)

7. díl ze série Harry Potter – zde mohou být zodpovězeny otázky z předešlých dílů!!


O knize:
Harry se tentokrát do Bradavic nevrátí. Je to pro něj nebezpečnější, než kdy dřív. Albus Brumbál ho pověřil úkolem, který je odhodlán dotáhnout do konce. Cítí se být povinován. Vždyť on jediný může zabránit chaosu v kouzelnickém světě, a také v tom mudlovském. Jen on může svět zbavit obávaného černokněžníka, lorda Voldemorta a všech jeho přívrženců. Jen on to může celé zastavit…

Můj názor:
Poslední díl Harry Potter a Relikvie smrti je nabitý akcí, napětím, smutkem, nadějí a nečekaných zvratů. Bylo tedy na místě, abych přečetla i tento poslední díl a tak uzavřela tuto úžasnou sérii a odložila na někdy na potom, za pár let.

Začíná nový školní rok, ale Harry se se svou partou nevrací do Bradavic, ba přímo naopak. Čeká je doposud nejnebezpečnější úkol, jaký může kteréhokoliv kouzelníka jen napadnout. Všichni tři se pokusí najít všechny viteály a následně je zničit. A když se dovědí o relikvii, jejich úkol se ještě více ztíží. Jenže lapkové jsou na každém rohu a proto je velmi nebezpečné se potulovat jen tak po zemi. Musí si najít několik útočišť a rvát se do posledního konce.

Kniha je velmi napínavá. Doslova mě vtáhla do příběhu a nedokázala jsem ji odložit. Spousta zajímavých nápadů, nevyřčených slov a nadějí a nakonec se dostáváme do takové akce, že se nám zježí snad všechny chlupy a napětím si okusujeme nehty. Ale mělo to spoustu i smutných chvilek (přiznávám, že jsem si i poplakala). A spousta hádek, které jsou sice zlé, ale které je stmelí ještě více dohromady. A jako třešničkou na dortu je konečné zlikvidování lorda Voldemorta. Závěr knihy je bravurní a nepřekonatelný!

V tomto posledním díle se nám odhalí všechny vlastnosti, povahy a charaktery hlavních postav do posledního detailu. Vše je pěkně popsané a rozebrané. Brumbál věděl, proč dovolil Harrymu svěřit se se svým úkolem. Mozek Hermiony mu byl hodně krát platný. Bez ní by všechno to, co je v knize napsané, nezvládl. Ron je sice natvrdlý, ale nebojácný (když odmyslíte pavouky) a věrný. Odhodlaný udělat vše, co je v jeho silách.

A které části mě nejvíce bavily? Snapeuv útěk (vtipné), legenda o relikviích, tajná a temná minulost Albuse Brumbála (nečekané), tajemství Severuse Snapea (rozhodně na něj změníte názor), Gringottovi. A v neposlední řádě nahlédnutí do budoucnosti. O devatenáct let později.

Závěrem napíšu, že toto je jeden z nejlepších dílů. Skvěle napsané, bravurně promyšlené a konečně se slepí poslední střípky záhadných tajů. Harry Potter a Relikvie smrti je sice poslední díl, ale chystám ještě malé ohlédnutí za touto úžasnou sérií, kde hodlám vyzdvihnout nebo zhanobit některé okamžiky či nápady Rowlingové.

Bodování:

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) Celá HP série je naprosto dokonalá a poslední díl rozhodně není vyjímkou. Patřím do generace, která na HP, dá se říct, vyrostla. Takže knihy i filmy znám v podstatě zpaměti... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na něm taky vyrostla, ale spíše filmově. Musím se přiznat, že i když jsem knihy tenkrát četla, tak mě neoslovily natolik jako dnes.

      Vymazat
  2. Souhlasím, mě se líbil nejvíce tento a pátý díl :-)
    Opět skvělá recenze na světově známého chlapce s jizvou na čele :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! A ještě trojka, ta byla taky hodně dobrá :)
      Děkuji (červenám se :D) :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)