úterý 29. srpna 2017

Recenze ⭑ Harry Potter a Ohnivý pohár ⭑ Joanne Kathleen Rowling

Autor: J. K. Rowling
Originální název: Harry Potter and the Goblet of Fire
Přeložil: Vladimír Medek
Obálka: Mary GrandPré
Grafická úprava: Václav Rytina
Nakladatelství: Albatros
Rok a místo vydání: 2008, Praha
Vazba knihy: brožovaná
Počet stran: 576
Zdroj: moje knihovna
2. vydání tohoto souboru
ISBN 978-80-00-02218-5
ISBN 978-80-00-03334-1 (soubor)

4. díl ze série Harry Potter – zde mohou být zodpovězeny otázky z předešlých dílů!!

O knize:
Harry se se svými kamarády vrátí do Bradavic. Ale tento rok je jiný. Koná se soutěž tří kouzelnických škol. Každá škola zvolí jednoho šampiona a ten, kdo vyhraje, získá hodnotné ceny. A slávu. Jenže co čert nechtěl, Ohnivý pohár vybral čtyři studenty. I přes zajištění, aby se nepřihlásili mladší studenti, někdo všechna kouzla obešel. Harry je z toho celý pryč. Vždyť přihlásit se vůbec nechtěl. Ale kdo hodil jeho jméno do poháru? A jaké tři úkoly ho čekají? A hlavní otázka: kdo ho chce zabít? Harry má o čem přemýšlet. Ale také musí zdolat nebezpečné úkoly a k tomu dostudovat 4. ročník.

Můj názor:
Po delší době přicházím s dalším, již čtvrtým dílem Harryho Pottera. Tentokrát se podíváme na mistrovství světa ve fanfrpálu a hned na to se zapojíme do Turnaje tří škol. Jak už jistě tušíte, bude to neobvyklý ročník našich hrdinů, neboť Bradavice pohostí dvě účastnící se školy.
  
Ohnivý pohár začíná, jak už jsem naznačila, mistrovstvím svět ave fanfrpálu. Utkají se Bulhaři a Irové. Ministerstvo kouzel má co dělat, aby šlo všechno podle plánu. Ale bohužel, nikdy to není tak, jak by si to představovali. Na obloze se objeví znamení zla a mezi kouzelníky znovu vyvstane strach, z navrácení vy-víte-koho. Už od začátku to začíná být drsné a děsivé...

No a jak to bylo v předešlých dílech, i tento nezklamal. Je čtivý, poutavý a napínavý. Od známých postav můžete čekat stejné podrazy nebo pomoc, na jaké jste třeba zvyklí. Ale od nových postav? Strhující. Je tu ale poznat, že autorka začíná měnit směr. Začíná přitvrzovat. Začíná to gradovat. Stupňovat na nebezpečnu. To jsme sice mohli poznat už z trojky, ale tady je to jiné. Tady už bych zvedla věkovou hranici a nedala přečíst všem dětem. Ale také tu jsou skoro hororové scény. A co je hlavní, spousta věcí je dobře vysvětlena a perfektně to do sebe zapadá. Rowlingová je prostě mistryně v tomto oboru. Nechápu, jak od prvních dílů už mohla vymýšlet něco, co se vysvětlí až v pozdějších dílech.

Taky musím poznamenat, že tu máme nádech prvních lásek. Hermiona poznává nepoznané a Ron pozná žárlivost. Jak je první láska tak krásná a kouzelná, to pozná víc hlavních hrdinů (i těch vedlejších). Nejvíce je to poznat na bradavickém plese, kdy jsou všichni vyšňoření. A samozřejmě nesmím opomenout skřítka Doobyho, kterého si určitě pamatujete ze dvojky. Tohoto skřítka mám ráda, je takový spontánní, zábavný a roztomilý. Na Harryho nedá dopustit a ochraňuje ho, kde může. A k Doobymu neodmyslitelně patří Hermionin SPOŽÚS. Pamatujete si to ještě? Jak bojovala za práva skřítků? Tak tady to je perfektně rozvedené a naprosto úžasné. Je pravda, že mi s tím občas lezla na nervy, ale její odhodlání je obdivuhodné. Zanechává to ve mně úsměvné pocity. Hermiona je prostě dobrák.

Rita Holoubková je záporná, zvídavá postava a tato ženská je mrcha a nikdo ji snad nepřeválcuje. Svou práci dělá perfektně a každému je tím na obtíž. Takže určitě víte, jakou radost jsem měla z Hermiony, když se zasloužila o její znemožnění. No jo, i na takové lidi občas dojde...

Ohnivý pohár se mi jako film moc nezamlouval. Přišel mi moc temný a popravdě, moc se mi nelíbily ty hry. Ale v knize je to tak úžasně popsané, že jsem měla sto chutí nalistovat začátek a číst znovu. Zanechala ve mě úžasné pocity a je to další z těch úžasných dílů, které prostě nedáte z ruky :)

Bodování: 

8 komentářů:

  1. Když píšeš ty recenze na HP vzpomenu si vždy na to, jak jsem jako malá stála frontu o půlnoci před knihkupectvím, abcych dostala knihu jako první a jak jsem došla s našima domů, četla jsem a četla a zase četla. Druhý den četla mamina a následně pak sestra. Jéé to byly časy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že si díky mě vzpomeneš na takové hezké zážitky. Těch není nikdy dost ;)

      Vymazat
    2. Ty jooo, tak to já jsme nestála nikdy tyhle fronty na otevření knihkupectví. :( Vždycky, podle toho kdy vyšel jsem ho bud dostala k narozeninám nebo k Vánovům... Jen sedmičku jsem si koupila pár dní po té co vyšla, a to jen proto, že jsem to nemohla vydržet.

      Vymazat
    3. Také jsem tyhle fronty nestála. Vlastně, knihy mám až teď v dospělosti, kdy mi je před třemi lety daroval přítel na Vánoce. A tenkrát jsem je ukradla bráchovy a hned zase vrátila :)

      Vymazat
  2. Krááásnééé! A přitom čtyřka je jedním z mých nejméně oblíbených dílů. Za prvé byla to v době kdy vyša (myslím tím 1.vydání) moje první kniha o takové tloušce! A za druhé asi kvůli těm zvratům na konci a že se tam stalo co se stalo (nechci to tu psát, kdyby exisoval někdo, kdo ho ještě nečetl, ale asi víš co mám na mysli) :-)

    Já koukala že mi vyšla ta nocá reedice už i u Tajemné komnaty, tak se chystám do ní jít .-) Brousím si na něho peněženku :-DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtyřka byla také mým nejméně oblíbeným dílem. Možná právě díky tomu filmu. Ale teď ho zbožňuji :) A je pravda, že tlusté knihy mě tenkrát děsily a četla jsem je hrozně dlouho, takže to mělo asi tady svůj díl k té neoblíbenosti.
      Na to nové vydání jsem koukala a je úžasné. Kdybych neměla už tady to, hned bych je kupovala. Takže se nedivím :D

      Vymazat
  3. Jsem ostuda všech ostud a kromě Ohnivého poháru jsem HP nečetla, ale mám aspoň knihy doma. Měla jsem v plánu je přečíst přes léto, ale nějak to nevyšlo. Snad si na něho najdu ještě do konce roku čas, alespoň na pár dílů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vůbec ne! Je jedno, kdy se k jakým knížkám dostaneš nebo jestli vůbec. Podle mě je důležité, že se knihy dneska vůbec čtou. A není všem dnům konec. Třeba sama sebe překvapíš a přečteš všechny díly ještě letos :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)