pátek 16. prosince 2016

Recenze ⭑ Klapzubova jedenáctka ⭑ Eduard Bass

Autor: Eduard Bass
Doslov napsal: Ladislav Khás
Ilustrace: Josef Čapek
Obálka: Jan Žbánek
Nakladatelství: Státní nakladatelství dětské knihy; edice Knihy odvahy a dobrodružství (svazek 2)
Rok a místo vydání: 1963, Praha
Vazba knihy: vázaná s přebalem
Počet stran: 116
Zdroj: půjčeno
V SDNK 2. vydání
ISBN 13-021-663

O knize:
Otec Klapzubů trénuje své kluky každý den. Každý den s nimi běhá. Až jednou dostanou nabídku si zahrát opravdový fotbal. A oni neváhají. Proslaví se a zná je snad celý svět. Pro jejich férovou hru, pro jejich vytrvalost, pro jejich zálibu ve fotbale, pro jejich čest, pro jejich skóre… Ale vše má svůj konec a i oni si zahrají poslední zápas na mistrovství. A i oni poznají dobrodružství, při kterém tuhne krev v žilách při zpáteční cestě domů, za svou maminkou, do své rodné vesničky.

Můj názor:
Klapzubovu jedenáctku netřeba představovat. Zná ji snad každý. Ať už z povinné četby, filmu nebo vyprávění. Poprvé byla vydána roku 1922, prvně v Lidových novinách jako povídka a později téhož roku se dočkala knižní podoby. Tenkrát měla velký úspěch. A aby ne, vždyť i dnes má své místo mezi svými oblíbenci.

Já ji poprvé četla kvůli čtenářskému deníku, a přesto jsem se k ní po tolika letech chtěla vrátit. Jak mnozí říkají, kniha je spíš pro kluky. Ale i mě se líbila. Je psána poutavě a i když víte, jak dopadne nebo co se v kterou chvíli stane, stejně čtete dál.

Příběh hlavně vypráví o fotbale a první lize, ale když se nad ní zamyslíme a zabředneme do příběhu více, zjistíme, že Bass nás tu předkládá o poctivosti a píle. Že když se budeme opravdu snažit, dosáhneme našeho vytouženého cíle. Je sice pravda, že vyhrát s takovým skórem, jaký nám tu přednesl, je blbost, ale přesto nás přesvědčí se zamyslet nad určitými etapami svého života. Možná proto byla tak oblíbená.

Tento příběh je tak kouzelný a nenásilný. Věřím, že se k němu budete vracet. Přesto ale nedosáhla takových kvalit, abych ji posunula na výsluní. Možná to bude tím fotbalem, nevím. Ty dvě zbývající hvězdičky mám na další přečtení. Kdoví, třeba se mi zalíbí zase o kousek víc.

Bodování: 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)