sobota 17. prosince 2016

Zaujalo mě #12

Krásné dopoledne, před chvílí jsem si říkala, že jsem dlouho nepřidala žádný článek do této rubriky. Tak to jdu napravit. Pohodlně se usaďte, představím Vám 5 knih, které mě v poslední době opravdu zaujaly :)

Sirotek č. 8 nedávno představovala Šárka a mě tenhle kousek opravdu zaujal. Napsala to Američanka Kim van Alkemade a jedná se o román, v němž se dočteme o očekávané pomstě. Když se Rachel začne starat o svou dřívější doktorku, která v ní zanechala silné pocity a jizvy, musí se rozhodnout, jak se zachová. Jestli se má pomstít nebo prostě jen tak zapomenout. Myslím, že to bude silný příběh a jsem na to opravdu zvědavá.

Anotace:
Sirotek č. 8 je poutavý román, inspirovaný skutečnými událostmi, o lidské schopnosti ubližovat – a milovat. Roku 1919 byla tehdy čtyřletá Rachel Rabinowitzová umístěna do židovského sirotčince pro nejmenší děti, v němž doktorka Solomonová prováděla experimenty na jeho chovancích. Doktorka Solomonová podrobila Rachel experimentální léčbě ozařováním rentgenovými paprsky. Díky ní si lékařka vysloužila odbornou reputaci, ale současně vystavila riziku zdraví holčičky. Nyní, v roce 1954, je Rachel zdravotní sestrou v domově pro židovské seniory, kam přichází již zestárlá doktorka Solomonová a stává se její pacientkou. Rachel si uvědomuje, jakou moc má nad nyní nemohoucí lékařkou, a podrobuje ji vlastnímu nebezpečnému experimentu. A dříve než skončí jedna noční služba, bude Rachel postavena před volbu mezi odpuštěním a pomstou...

Dívka o půlnoci je zase od Polky Katarzyny Bondy. Z polské literatury toho moc neznám, tak jsem na to opravdu zvědavá. Jde o thriller, kde v jeden den zemře dívka a nedlouho na to její bratr. Oba zemřou za jiných podmínek, jiným způsobem. Mají tyto dvě úmrtí něco společného? Nebo to je jen náhoda? A co má nimi společného jedna stará ohraná písnička?

Anotace:
Zima 1993.
V luxusním hotelu v Gdaňsku je nalezeno tělo mladinké dívky. O několik hodin později umírá při autonehodě její starší bratr. Obě úmrtí zůstávají neobjasněna.
Velikonoce 2013.
Forenzní psycholožka Saša Zaluská se vrací na pobřeží Baltského moře. Ráda by vedla klidný život, pracovala v bance a starala se o osmiletou dceru. Vše se však změní, když se s ní spojí Pawel „Buli” Blawicki, majitel nočního klubu v Sopotech. Muž tvrdí, že jeho obchodní partner s přezdívkou Jehla, bývalý známý zpěvák, ho chce zabít. Dochází k vraždě... Saše rychle dochází, že případ, který přijala, je mnohem komplikovanější a že existuje spojení mezi současnou vraždou a tragickými úmrtími sourozenců před dvaceti lety.
A klíčem k případu je zřejmě jedna stará ohraná píseň.

O Dánské dívce jsem četla už dříve, ale nikdy jsem se o ni moc nezajímala. Až Mermaidka na ni napsala recenzi a já změnila názor. Kniha je o muži, který mimochodem opravdu žil a jednoho dne se rozhodl pro změnu pohlaví. Už v té době to musel být poprask jak hrom. A mě zajímá, co ho k tomu vedlo. Jaký byl první impuls a co všechno musel prodělat.

Anotace:
Románové zpracování skutečného příběhu malíře Einara Wegenera a jeho manželky Grety začíná nevinnou prosbou o pomoc, aby se na dalších stranách rozvinulo ve strhující vyprávění o neobvyklé lásce, osobní svobodě a odvaze vzepřít se obecnému mínění. „Uděláš pro mě něco?“ zeptala se Greta a netušila, co tím rozpoutá. Potřebovala dokončit obraz, a protože jí nepřišla na závěrečné sezení modelka, neviděla jinou možnost, než použít jako náhradní model svého muže. Sotva si však Einar oblékne punčochy, dámské šaty a střevíce, v jeho nitru se cosi změní: uvědomí si, že je ve skutečnosti ženou, nikoli mužem, a zatouží po změně pohlaví. Není to však snadné. Einarův příběh se odehrává ve dvacátých letech, kdy lidé jako on často končí v ústavech pro choromyslné. V pařížských salonech možná dekadence dostupuje vrcholu, ale ve většinové společnosti stále převládá názor, že cítit se jako zajatec ve vlastním těle může jen psychopat, a toho je nutné razantně léčit. Einar už ale sní svůj velký sen a nechce se jeho splnění vzdát. Kolik osobní odvahy, pochopení a podpory bude potřebovat, aby se mohl vnitřně osvobodit? Jak silná musí být láska ženy, která je ochotna vyhovět tak nevšednímu přání svého muže? Jaké jsou pocity člověka, který by rád unikl své předem dané identitě?

V mlze. Švédka Caroline Eriksson napsala strhující thriller o opuštěném ostrově. Greta se snaží najít Alexe, ale on prostě nikde není. Ani policie ho nemůže najít a co víc... Co když to má něco společného s úmrtím Gretiným otcem? Co ta neznámá žena? Další záhadný případ, na který jsme moc zvědavá.

Anotace:
Z VÝLETU NA OPOUŠTĚNÝ OSTROV…
Prázdninový výlet zavede Gretu, Alexe a čtyřletou Smillu přes jezero Maran (Přízrak) – opředené mýty a záhadami – na malý opuštěný ostrov. Alex s dcerou se vydají mezi stromy, Greta se v zasněné náladě zdrží na pobřeží…, a když se manžel s dcerou nevracejí, vydá se za nimi: určitě se zabrali do hry a zapomněli na čas. Volá je a horečně prohledává ostrov, je to ale marné.
…SE VRÁTILA JENOM ONA
Greta se zoufale potřebuje dovolat Alexovi, aby se ujistila, že jsou se Smillou v pořádku, a kdyby se neozval, musí zavolat policii. Jenomže její mobil v loďce není. Až po návratu do chaty ho najde schovaný pod pokrývkou. Dala ho tam ona, nebo někdo jiný? Ale kdo a proč? Během policejního pátrání před ní vyvstávají naléhavé výjevy z minulosti a začne ji trápit otázka, jestli to, co dosud považovala za skutečnost, není jen obratně vymyšlená lež. A jakou roli v celém dramatu hraje ona sama? Existuje souvislost mezi zmizením Alexe a Smilly a tím, co se stalo onoho večera před mnoha lety, kdy přišel o život Gretin otec? Kdo byla neznámá žena, která se zjevila u jejich chaty tu noc před zmizením?
A najdou vůbec Alexe a Smillu?
V mlze je psychologický thriller, kde nikdo není tím, za koho jej zprvu pokládáme, a nic není tak, jak se to zpočátku jeví.
Temné tóny atmosféry románu, charakteristické pro severské thrillery, se snoubí s pronikavou psychologií v dokonalé podobě, která předjímá velký úspěch.

Poslední knihou je tentokrát román pro ženy, Moje všechno. Hana už má všeho dost a rozhodne se opustit manžela a zahodit tak celý život. Jenže když se konečně rozhoupe k činu, najde svého manžela ležet v ložnici. Dostal mrtvici. Ona se najednou musí rozhodnout: opustit ho nebo mu stát po boku a starat se o něj?

Anotace:
V den, kdy se Hana chystá oznámit manželovi, že od něj odchází, ho najde v ložnici na podlaze, vyděšeného a neschopného se pohnout. Dostal mrtvici. A jejich život se ve vteřině změní.
Haně nezbývá než odložit všechny své plány, aby se mohla starat o manžela, kterého byla připravená opustit. Tom nemůže chodit, není schopen základních úkonů. Po měsících vzájemného zanedbávání a partnerského odcizení nastává dlouhé období rehabilitace, během nichž má Tom čas pohlédnout na svůj život z nové perspektivy, aby ho mohl přehodnotit. Podaří se Tomovi překonat nemoc a zachránit manželství? A dokáže se Hana vzdát svých plánů na nový život a znovu se do Toma zamilovat?
Moje všechno je debutový román, který nedáte z rukou. Rozpláče vás i rozesměje. A přiměje vás zamyslet se nad tím, co je v životě skutečně důležité.

Anotaci i fotky knih jsem použila z Databáze knih.

2 komentáře:

  1. Milá Ivet, těší mě, že moje recenze změnila tvůj pohled na Dánskou dívku - už jsi ji od té doby četla?
    Jinak z těchto knih, mám v hledáčku všechny kromě knihy Bomba. Knihu Sirotek č.8 jsem si nedávno v jedné akci koupila jako e-book. Tak to bude další kniha na seznamu, kterou otevřu na cestách ve čtečce.
    Hezký zbytek neděle, přeje Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím se přiznat, že ještě ne. Popravdě jsem na ni pozapomněla a dávala přednost jiným knihám.
      Taky bych se mohla podívat po nějaké e-book. Na cesty je to nejlepší a zrovna v pátek se hodlám vydat na cesty. Tak by to bodlo :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)