sobota 27. června 2020

Recenze ✩ Vražda na blatech ✩ Catherine Shepherd

Autor:
Catherine Shepherd
Originální název: Mooresschwärze
Přeložil: Rudolf Řežábek
Obálka: Natálie Pecková
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok a místo vydání: 2020, Praha
Vazba knihy: vázaná s přebalem
Počet stran: 312
Zdroj: moje knihovna
1. vydání
ISBN 978-80-271-1335-4

O knize:
Julie Schwarzová pracuje jako forenzní patoložka neboli specialistka. Své práci se snaží dát kus sebe a ráda jezdí na místa činu, aby pak měla lepší přehled, co se mrtvým stalo. Když ji její kolega Florian Kessler zavolá, aby přijela na blata kousek za městem, neváhá ani vteřinu. Těší se, až bude moct prozkoumat tělo mrtvé, aby pak Florian mohl dopadnout vraha, jenže mrtvá žena na patologii nedorazí. Někdo ji při převozu ukradl. Kdo to mohl udělat? Všichni jsou zmatení, a když se najde druhá mrtvá, dochází jim, že budou hrát o čas. Kolik mrtvých ještě musí být, než přijdou na spojitost mezi nimi a vraha najdou? Stihnou to dříve, než dokončí své dílo?

Můj názor:
Catherine Shepherd je ve své zemi oblíbená autorka. Celkově má rozepsané tři série, nejúspěšnější je však z prostředí německého městečka Zons na řece Rýn. Vražda na Blatech je pilotní díl s Julií Schwarz, celkově má čtyři. Takže když jej nakladatelství Cosmopolis pod záštitou Grada vydalo, neváhala jsem ani vteřinu.
Ta žena možná v jeho životě splnila zcela určitý účel a on jí za to prokázal čest.
Celým příběhem nás provází několik postav. První z nich je Julie Schwarzová. Živí se jako forenzní patoložka. Ve svém oboru je nejlepší. Ráda chodí na místo činu, aby pak předala co nejlepší práci. Nebojí se žádné akce, je odvážná a cílevědomá. Nebezpečí se jí také nevyhýbá. Myšlenkami neustále utíká k minulosti, hlavně v určitém období, každý rok. Důvod, proč se stala forenzní patoložkou. Stačilo jediné rozhodnutí, jiná reakce a odpověď a vše mohlo být jinak…

Druhým vypravěčem je Florian Kessler. Florian je kriminální komisař a vrahy se snaží dopadnout za každou cenu. O jeho životě však nevíme mnoho, neboť Julie dostala daleko více prostoru. Díky tomu je tak trochu neucelený a méně hmotný. Přesto je nedílnou součástí celého příběhu.

Své slovo dostane i vrah, který z povzdáli sleduje vyšetřování, ale také nám předestře své pohnutky. Proč zrovna on je ten vyvolený a proč vraždí. Nakonec tu máme vybranou oběť, která se nic netušíc vrhá do vrahovy náruče. Dočteme se s ní tak, co všechno tomu předcházelo a za jakých okolností ji lapí. Nebo ne?

Julie a Florian jsou skvělý tým. Jeden se může spolehnout na druhého a i v osobním životě se z nich stali přáteli. Dnes však vyšetřují vraždu, která je velmi podivná. Záhy zjistí, že jejich vrah je sériový. Své oběti si pečlivě vybírá a jejich těla nechává za záhadných okolností. Velmi mladé ženy, sotva dospělé, nechává splynout s přírodou. Každá oběť je zabita jinak a každá představuje něco jiného. A přesto je spojují podivné symboly, které mají vytetované. Je to skutečně vodítko? Nebo jen náhoda.

Autorka na začátku knihy ihned nastavila vysokou laťku, kterou udržela. Propracovanost je skvělá, parádní zápletka, spousta tipů na padoucha a žádný správný. Postavy jsou hmotné, uvěřitelné a jak Julii, tak Floriana jsem si oblíbila. Závěr knihy je nečekaný a propojení jedné kultury bravurní. Catherine Shepherd psát rozhodně umí! Dokonce napsala vtipnou vsuvku s první mrtvou ženou. Popravdě jsem netušila, zda se mám smát a zda je to vůbec možné. Při druhé jsem se už smála. Vrahovy pohnutky vše ale vysvětlily.

Dlouho si mě žádná detektivka takto nezískala. Je to velmi chytlavé a dočítala jsem s velikým nadšením. Autorku jsem si oblíbila a doufám, že bude ještě něco přeloženo. Knihu Vražda na blatech rozhodně doporučuji!


Bodování:
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis, které spadá pod nakladatelský dům Grada Publishing! Knihu si můžete zakoupit zde.

12 komentářů:

  1. Tak túto knihu si píšem hneď na wishlist! Páni, vyzerá neskutočne dobre - páči sa mi, že je v nej toľko pohľadov...výborná recenzia a ďakujem za skvelý knižný tip!♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mě mile překvapila a jsem z ní nadšená. Takže rozhodně doporučuji :)

      Vymazat
  2. Na knížku se chystám a po tvé recenzi teď ještě víc :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze. O knize jsem taky uvažovala, nakonec jsem ale odolala. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je možná škoda, ale zase si ji můžeš pořídit teď :D Do knihy běž, věřím, že se ti bude líbit :)

      Vymazat
  4. Musím jen souhlasit! Kniha mě velmi překvapila! Julia a Florian je super dvojka, jen bych já osobně vypustila ty náznaky lovestory :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já taky. Tyhle lovestory mě v detektivkách rozčilují. Ale naštěstí to tu nebylo tak strašné. Jinak ano, Julia a Florian jsou super dvojka :)

      Vymazat
  5. Jak tak koukám, tak jsem asi celkem výjimka, komu se tato knížka moc nelíbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak každému se líbí něco jiného :) Podle mě byla kniha skvělá a doufám, že bude pokračování :D

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Byla skvělá. Doufám, že vyjdou další autorčiny knihy :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)