pondělí 19. března 2018

Recenze ⭑ Teorie sraček ⭑ Arto Salminen

Autor: Arto Salminen
Originální název: Paskateoria
Přeložil: Vladimír Piskoř
Grafická úprava: Honza Šavrda
Nakladatelství: Havran; edice Kamikaze (svazek 18)
Rok a místo vydání: 2006, Praha
Vazba knihy: vázaná s přebalem
Počet stran: 124
Zdroj: knihovna
ISBN 80-86515-64-8

O knize:
Antti Suurnäkki je muž středního věku, redaktor pracující v místním bulvárním plátku a jeho život se začal ubírat nudnou, děsivou a jednotvárnou cestou. Prochází osobnostní krizí. Pokusí se udělat vše, aby svůj život změnil, ale ne každý je o jeho pokusech přesvědčen.

Naproti tomu svět, ve kterém žije, je zlý, malicherný a prodejný. Každý by chtěl všechno a nejlépe okamžitě. Samozřejmě za nic. V redakci to jde od desíti k pěti, manželka pořád stejná, milenka o trochu jiná. Každý má jiný pohled na věc, ale… Jak nejlépe se prodají noviny? Jaký článek vynese nejvíce? A za jakou cenu?

Můj názor:
Další z knih z nakladatelství Havran je Teorie sraček. Zaujal mě už samotný název, tak asi jako každého. A určitě stejně jako Vás, i mě napadalo, co se pod tímto názvem skrývá. Bude brán doslovně nebo jen obrazně?

Už při první větě byste řekli jasnou odpověď: „Každý jak umí - Jasmine si při souloži prdla.“. Záhy ovšem zjišťujeme, že skutečný název skrývá mnohem víc. Ale ve skutečnosti je kniha psána téměř vulgárně. Finský autor Arto Salminen si nebere servítky, a tak příběh píše přesně tak, jak mu přijde na mysl. Nechybí tu groteskní situace a černý humor najdeme snad na každé stránce (nadneseně řečeno). Přesto všechno se kniha čte velmi lehce a svižně. Já sama se začetla už právě tou první větou, protože jsem chtěla vědět, co bude dál a o čem kniha přesně je.

Hlavní hrdina je novinář, který najednou začne prožívat krizi středního věku. Začne se ptát sám sebe, co má ze života. Má jeho práce smysl? Jaký měl život se svou ženou? A je nějaká budoucnost s jeho milenkou? Těch otázek je neskutečné množství a ani my čtenáři, bysme mu nebyli schopni odpovědět. Kniha má ale jiný potenciál, který zachytí bystrý čtenář. Poukazuje na dnešní společnost, kde to jen zločiny, korupcí a podvody jen hýří. Určitě každý by byl schopen říct, kdo z jeho okolí odpovídá této skutečnosti...

Kniha Teorie sraček je drsná, vulgární a více ne pravdivá. Dnešní společnost, moderní svět, je prošpikovaný hnilobou, zločinem, pomluvami a podvodem. Nechybí černý humor, sarkasmus a místy má pornografický nádech. Přesto, jak jsem už psala, se čte velmi dobře. A přestože mi nikdo z postav nepřirostl k srdci, stejně jsem četla a četla. Nechtěla jsem knihu jen tak odložit.

Abych uvedla příklad: Nastala situace, kdy jsem byla trošičku zděšena a strašně dlouho jsem se nemohla zbavit té strašné myšlenky. Když Heidi začala vysvětlovat, co se možná děje s knihami z knihoven, byla jsem téměř odhodlána, že už do žádné nevkročím. Ta myšlenka je příšerná a věřte mi, že Vás bude pronásledovat neustále. Co kdyby? Arto Salminen myslel opravdu na všechno a napsal možnou myšlenku bez žádných cavyků, tak jako celou knihu.

Vůbec netuším, jestli by se našel ještě někdo, komu by se kniha líbila. Přece jen to není žádné světoborné dílo, ale ukrývá tolik skutečnosti, že jen stačíme žasnout, co všechno se ještě dočteme a záhy zjišťujeme, že při pokyvování hlavou si říkáme: „Ano, to je pravda.“ Pokud se nebojíte drsnějších frází a černého humoru, věřím, že za pokus určitě stojí :)      

Bodování:

2 komentáře:

  1. Pěkná a zajímavá recenze, o knize jsem nikdy neslyšela. Její název mě ale přímo praštil do očí. :)) Od čtení by mě nejspíš odradila zmíněná vulgárnost...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě taky a byla jsem hodně zvědavá :) Vím, někomu to nemusí sednout. A mě kolikrát taky odradí, ale tady to tak nějak pasovalo.

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)