neděle 24. prosince 2017

Zaujalo mě #23

Pěkné odpoledne, přeji Vám hezké prožití svátků Vánočních, plno dárků, žádnou kost v krku a hlavně tu pohodu, štěstí, zdraví a lásku. Neboť o tom to přeci celé je 😊

Dnes mám pro Vás letos poslední článek ze sekce Zaujalo mě. Nebudou s Vánočním tématem, takových tu už bylo docela dost. Já představím knihy, které mi delší dobu visí na Databázi knih jako "Chystám se číst". Jako vždy mě potěší veškeré reakce, jestli jste tu či onu knihu četli nebo máte v plánu nebo naopak jste o ní dosud nevěděli.

Jako první tu mám Šarlotin anděl od Denisi Martincové. Kniha mě zaujala jednou recenzí, která byla tak pěkně napsaná, že prostě nešlo odolat. Trochu se děsím, že to bude smutné, ale s tím se prostě musí počítat. Na Buxu ji mají dokonce zlevněnou, tak si ji možná objednám :)

Anotace:
Šarlota se dožívá vysokého věku, jak jí to předpověděla slepá kartářka Magara. Magarino srdce si získala už jako malá, když ji otec prodal do kočovného cirkusu. Magara jí také svěřuje tajemství života, ale nesmí dívce prozradit, v čem je jiná než ostatní. Odpovědi na otázky, které si Šarlota nedokázala zodpovědět, nachází v okamžiku, kdy už od života nic neočekává. Stane se však něco nepředvídatelného. Šarlota se dostává na místa, kde nikdy nebyla, a začne chápat věci, které jí dříve nedávaly význam. Pochopila, že život, který žila, neměl patřit právě jí...

Pak tu mám Za zavřenými dveřmi. Psychologický thriller, který mě hodně láká. Na Databázi má velmi dobré hodnocení a nakladatelství Motto je prostě sázka na jistotu.

Anotace:
Thriller, který ohromil svět, vás přinutí pozorněji sledovat dokonalé páry kolem vás. Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež? Páry, jako jsou Jack a Grace, musíte obdivovat, ať chcete nebo ne. On dobře vypadá a umí vydělat peníze, ona je elegantní a šarmantní. Skoro je vám líto, že se s ní nemůžete spřátelit a poznat ji o trochu víc. Oni dva jsou totiž pořád spolu. Taková láska! Pak si ale uvědomíte, že Grace nikdy nezvedne telefon, že nepřijímá žádná pozvání, pokud není pozván i její manžel. A jejich ložnice má zamřížované okno!

Román Léto u jezera je románem pro ženské pokolení a věřím, že obstojně napsané. Už jen ten námět je kouzelný pro kouzelné a pohodové dny. Někdy se ráda nechám uchlácholit takovým příběhem. Vy ne? 

Anotace:
Iris Standishová byla odjakživa onou zodpovědnou a rozumnou starší sestrou, zatímco mladší Lea šla z průšvihu do průšvihu. Přesto měli rodiče raději Leu. I jako dospělá je Iris vzorem úspěchu: má solidní manželství, rodinu, práci… Až dokud její manžel z nenadání nepožádá o rozvod. Otřesená Iris vděčně sáhne po zámince k útěku a odjede na léto do rodného domu, aby sestře pomohla s chystanou svatbou. Jenže navzdory idylickému prostředí a svatebním přípravám je brzy jasné, že Lea se pouští do nové nerozvážnosti, a Iris se musí rozhodnout, jestli u ní převáží zodpovědnost, anebo pro jednou podlehne citům, které v ní nečekaně probudí dávná láska Cooper Woods.

Ze současnosti se posuneme do minulosti, tedy do období druhé světové války. Další příběh plný bolesti, ale i naděje a lásky. Přiznávám, že mám z knihy trochu obavy, ale jednou se do ní velice ráda pustím.

Anotace:
Persie, uprchlický tábor u Isfahánu, rok 1944. Tady skončí osmnáctiletá Polka Helena se svou mladší sestrou Luzynou po strastiplné cestě Ruskem a Persií poté, co byla jejich rodina deportována ze Lvova na Sibiř. Když má několik set polských sirotků dostat azyl na Novém Zélandu, vzklíčí v Heleně naděje. Je však na transport příliš st
ará. Luzynu naproti tomu vyberou, i když o vystěhování nestojí, protože má v táboře přítele. Ačkoli se Helena cítí provinile, hrozně jí závidí lístek, který znamená záchranu života. Pochopitelně na sobě nedá nic znát a přesvědčuje sestru, aby odjela. Přesně v hodinu odjezdu stojí s Luzyniným zavazadlem na shromaždišti. Luzyna se ale neobjeví…

Poslední knihou je Mluv. Chvíli trvalo, než si ke mně našla cestu. Stále z ní mám obavy, ale na druhou stranu to určitě bude dobrá kniha. Není jednoduché napsat něco s tak závažným tématem a určitě bude silného charakteru. 


Anotace:
Jsi si jistá, že tobě se to stát nemůže?!
Melinda Sordino nastupuje do prvního ročníku na Merryweatherskou střední s cejchem na čele. Potom co zavolala na závěrečný školní večírek policii, se s ní skoro nikdo ze spolužáků nebaví. Už jen cesta do školy představuje pro Melindu obrovské sebezapření, následují však o nic méně trý
znivé hodiny a hodiny se spolužáky, kteří ji ostentativně přehlížejí. Melinda se uzavírá do sebe a čím dál více se izoluje od svého okolí. Málokdo by si všiml, že téměř nemluví, a už ani nikoho nezajímá, proč tehdy na policii zavolala...
Působivý román Laurie Halsové Andersonové se dočkal již brzy po vydání velkého ohlasu ze strany čtenářů i kritiků. Autorka za něj obdržela několik významných ocenění a byla také nominována na americkou Národní cenu za literaturu v kategorii Young Adult. Později byl román zfilmovaný v hlavní roli s Kristen Stewartovou (Mluv, 2004).


Anotace a fotky knih jsou vypůjčeny z Databáze knih.  

4 komentáře:

  1. Léto u jezera vypadá hodně dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo :) Hrozně se těším, až se do ní začtu :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Vím, že se ti líbila. Právě proto ji mám na seznamu :) Snad se k ní brzy dostanu.

      Vymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)