neděle 29. října 2017

Recenze ⭑ Harry Potter a Princ dvojí krve ⭑ Joanne Kathleen Rowling


Autor: J. K. Rowling
Originální název: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Přeložil: Pavel Medek
Obálka: Mary GrandPré
Grafická úprava: Václav Rytina
Nakladatelství: Albatros
Rok a místo vydání: 2008, Praha
Vazba knihy: brožovaná
Počet stran: 536
Zdroj: moje knihovna
2. vydání tohoto souboru
ISBN 978-80-0002220-8
ISBN 978-80-00-03334-1 (soubor)

6. díl ze série Harry Potter – zde mohou být zodpovězeny otázky z předešlých dílů!!

O knize:
Lord Voldemort opravdu znovu povstal a celý kouzelnický svět je zděšen. Žije v nejistotě a strachu, kdy znovu zaútočí a jestli mezi mrtvými bude jejich rodina nebo přátelé. Poté, co se zpráva o Voldemortovi roznesla, ministerstvo kouzel muselo udělat několik opatření. Vyměnili ministra, pozatýkali některé Smrtijedy. Jenže stále jsou některé jejich kroky chybné.

Harry dostává soukromé hodiny přímo od ředitele Bradavic, Albuse Brumbála. Čím jsou jeho hodiny zajímavé? Musí se dostat pod kůži svého největšího nepřítele a porozumět jeho příštím krokům. Vždyť podle dávno vyslovené věštby, on je vyvolený. Jen on může zbavit kouzelnický svět strachu. Jen on může zabít Lorda Voldemorta. 

Můj názor:
Předposlední díl Harryho Pottera, tedy Princ dvojí krve, je temný, čtivý a záludný. Když se začtete, což je téměř okamžité, těžko se kniha odkládá. Jeho příběh Vás pohltí a sledujete Harryho kroky až do samého konce.

Rowlingová každým dílem přitvrzuje a dodává nám pocit beznaděje, že lord Voldemort povstane a celé kouzelnické pokolení zabije. A nejen kouzelnické, mudlové jsou také ohroženi. Ministerstvo kouzel je na pokraji zhroucení, celé je prošpikované Voldemortovými přívrženci a nejhorší na tom celém je, že nikdy nevíte, kdo k němu patří ani kdy Vás dostane.

Harry nastoupil další ročník ve škole čar a kouzel, v Bradavicích. Tento rok je těžký, neboť si všichni hmatatelně uvědomují, že zlo se vrátilo. Někteří Harryho spolužáci to dokonce pocítí více, protože zaútočí na jejich vlastní rodiny. Harry se musí nejen potýkat se školou, ale také s některými spolužáky, neboť někteří jsou zákeřnější a veškeré zlo je všudypřítomné. I v Bradavicích… A když najde starou učebnici lektvarů, jeho život se rázem změní. A nejen v lepších výsledcích, jeho touha zjistit, kdo byl Princ dvojí krve, je neutuchající.

Navíc musí proniknout do tajů Voldemorta. Brumbál mu ukáže jeho minulost, jeho narození, dětství, ale také skutečnost, kdy se z něj stal tak mocný a nebezpečný člověk. Co bylo onou pohnutkou? Díky Brumbálovi pozná a pochopí spoustu věcí a doví se o viteálech. Díky jedné vzpomínce mu dochází, že najít a zničit všechny viteály je stejně důležité jako zabít Voldemorta.

Určitě mi zde chyběla Weasleyovic dvojčata. Po tom bravurním kousku z Fénixova řádu jsem je postrádala a doufala v nějaký zásah. Pak se mi líbila Umbridgeová, její roztěkanost je zásluhou jejího chování a přiznávám, že jsem si to moc užívala.

Další super díl, kdy se nadchnete hned na začátku a nechcete se toho pustit. Tak chytlavé a čtivé to bylo :)

Bodování:

2 komentáře:

  1. Mám díky tobě takovou chuť se znovu ponořit do světa Harryho Pottera! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)