úterý 4. června 2019

Recenze ✩ Beze svědků ✩ Lisa Jewell

Autor: Lisa Jewell
Originální název: Then She Was Gone
Přeložil: Milan Lžička
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok a místo vydání: 2019, Praha
Vazba knihy: vázaná s přebalem
Počet stran: 288
Zdroj: moje knihovna
1. vydání
ISBN 978-80-247-2730-1

O knize:
Ellie Macková je mladá dívka, která má celý život před sebou. Je oblíbená a cílevědomá. Když však jedno odpoledne odejde studovat do nedaleké knihovny, slehne se po ní zem. Nikdo ji neviděl a do knihovny ani nedošla. Laurel Macková se ani po deseti letech ze ztráty své dcery nedokázala vzpamatovat, když ji pozve na večeři muž jménem Floyd. Přes rozpaky nabídku přijímá a zažívá krásné chvíle. Když však pozná Poppy, Floydovu dceru, vzpomínky na Ellie se znovu otevírají. Poppy je totiž Ellie náramně podobná a Laurel se konečně po dlouhých deseti letech dovídá pravdu o své dceři…

Můj názor:
Poslední ze čtyř knih, které mi Bára z nakladatelství Cosmopolis nabídla ke zrecenzování, se jmenuje Beze svědků. Jedná se o thriller a napsala ho velmi úspěšná Lisa Jewell. Anotace mě nalákala a moc jsem se na příběh těšila.
Vzorná studentka, milovaná dcera, bezvadná kamarádka. A najednou je pryč.
Kniha má necelé tři stovky stránek. Je rozdělena na pět částí a samozřejmě nechybí ani prolog s epilogem. V pouhopouhých šedesáti pět kapitolách je napsán příběh, který Vás navnadí, nadchne a doslova pohltí. Ke slovu se dostanou celkem čtyři osoby. Laurel, Ellie, Noelle a Floyd. A když k nám promlouvá Ellie, kapitola je nadepsána jako "Tehdy".

Hned v úvodu se seznamujeme s Ellie, mladou krásnou dívkou, která má oči jen pro svého chlapce a chce se mu v každém ohledu vyrovnat, a tak její máma Laurel jí domluví doučování z matematiky. Ellie na mě působila velmi mile a bylo z ní znát ono nadšení, kdy ještě chce zažít mnohé, ale ve svém životě chce dosáhnout něčeho velkého. Navíc je velmi chytrá, takže předpoklady k tomu má. Laurel je starostlivá matka a svou dceru zbožňuje. Je ochotna pro ni udělat cokoliv, když se však po Ellie slehne zem, zboří se jí svět. Najednou zapomene na vše. Nic pro ni nemá smysl a její manžel se musí postarat ještě o jejich dvě děti, Hannu a Jakea. Ty to ovšem vycítí a jejich vztahy ochladnou a nakonec se i s manželem rozvádí.

Jak byste se zachovaly, kdyby zmizela Vaše dcera? Co by bylo správné? Přestat se starat o děti není správné a i ony potřebují lásku a ujištění, že jste tu vždy pro ně. Ale když zmizí Vaše milované dítě, je to těžké. Ani v nejmenším si neumím představit, co to pro Laurel muselo být. Když je vše perfektní a pak z ničeho nic je svět tmavý a zlý. Nejhorší pro ni ale bylo, když se ani nedozvěděla, co se s Ellie stalo. Protože přiznejme si to, nevědomost je to nejhorší zlo. Když ani nevíte, zda někdo Vám blízký ještě žije, co se mu děje, proč ho unesli a kdo vůbec. Nebo jakou smrt měl – bolestivou nebo rychlou. Jsou to hrozné myšlenky, ale pro matku zmizelého dítěte to musí být nehorázná muka…
V kapse má schovaný útržek novin s načmáraným číslem a jménem „Floyd“ a při řeči ho sevře v prstech. „Stala se mi taková zvláštní věc,“ spustí.
Hanna po ní střelí zděšeným pohledem. Stejný na ni vrhá pokaždé, když začne o čemkoliv povídat, jako by se bála, aby ji máma nevtáhla do něčeho, s čím se nebude umět emocionálně vypořádat.
„Jeden muž mi na sebe dal telefon. A pozval mě na večeři.“
Zděšený pohled se změní na hrůzyplný a Laurel cítí, že by udělala cokoliv, zaplatila cokoliv, dala cokoliv, jen aby tenhle rozhovor mohla vést s Ellie a ne s Hannou. Ellie by zavýskla a rozzářila se, vrhla by se na Laurel a vroucně ji objala, řekla by jí, že je to paráda a senzace a bomba. A díky Ellie by to skutečně přesně takové bylo.
„Jasně že mu nezavolám. Jasně že ne. Přimělo mě to ale k zamyšlení. Nad námi. Nad námi všemi. Nad tím, že všichni plujeme v proudu jako samostatné ostrůvky.“
Laurel se však po x letech zamiluje do muže, který má dvě dcery. Jenže ta mladší mu náramně připomíná Ellie, když byla malá. Je z toho v šoku, ale nechce si nic připustit. Jenže touha dozvědět se pravdu je silná, a tak začne pátrat. Ona pravda je do očí bijící. Postupem stránek nám dochází veškerá pravda, na tom není nic těžkého. Mnohé by to mohlo otrávit. Ale věřte, že příběh je to tak poutavý a velmi čtivý, že se stejně od knihy neodtrhnete. A i malá polopravda a zvědavost Vás ponouká číst dál. Já sama byla velmi zvědavá, jak to vůbec celé bylo a jak se mohla stát tamta věc a jak v tom celém figurovala tamta osoba. A v něčem jsem byla i překvapena.

Když to shrnu, je to velmi čtivý thriller, který má skvělou zápletku. Lisa Jewell dokázala na malém počtu stránek vypsat vše potřebné a nepsala nic zbytečného. Není zde žádná nudná část, a přestože má vcelku předvídatelný závěr, dokázala mě vtáhnout už při prvních stránkách. Já osobně se bavila a jsem zvědavá na další autorčiny knihy. Protože ona má talent. Knihu Beze svědků rozhodně doporučuji.

Bodování: 
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis, které spadá pod nakladatelský dům Grada Publishing! Knihu si můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)