úterý 22. listopadu 2016

Recenze ⭑ Čas opovržení ⭑ Andrzej Sapkowski

Autor: Andrzej Sapkowski
Originální název: Czas pogardy
Přeložil: Stanislav Komárek
Ilustrace: Jana Komárková
Obálka: Michal Ivan
Grafická úprava: Lukáš Tuma
Nakladatelství: Leonaardo
Rok a místo vydání: 2011, Petřvald u Karviné
Vazba knihy: brožovaná
Počet stran: 344
Doporučená prodejní cena: 259,- Kč
Zdroj: půjčeno
6. vydání
ISBN 978-80-85951-70-7

4. díl ze série Zaklínač - zde mohou být zodpovězeny otázky z předešlých dílů!!

O knize:
Rozpoutala se válka, jakou svět ještě nezažil. Válka, v které se musíte rozhodnout, na jakou stranu se přidáte. I Geralt a Yennefer se musí rozhodnout. A právě toto rozhodnutí je cílové a děj uběhne ne zrovna tím správným směrem. Čarodějové se rozdělí, intrikují a Ciri? Ta, která je všemi hledaná, neboť ona tuto válku může ukončit, zmizí. Zmizí neznámo kam a ona pozná zradu, samotu, nechuť k životu a všemu dalšímu.  Ovšem, i ona má ještě naději…

Můj názor:
Tento díl je asi z celé série nejslabší. Je stále dobrý, dobře promyšlený, zápletky výborné, intriky jak by smet. Ale přesto to nebylo tak výborné jako díl předešlý. Prostě to nebylo ono. Přes to všechno to bylo velmi čtivé a chvílemi zábavné.

Sněm čarodějů mě zajímal nejméně. Je sice pravda, že Geralt byl jako na trní a jeho překlepy byly k pousmání, ale přesto to nemělo takový efekt. Nejslabší část celé knihy. Čarodějové tu intrikují a skoro všichni chtějí Geralta pro své účely. Jak se z toho vyvlíknout? A komu má vůbec věřit? Abych se přiznala, netuším to do teď. Na druhou stranu ty obrazy byly zajímavé a vážně bych je chtěla vidět. Škoda, že tam nebyl u toho obrázek.

Ciri mi bylo líto. Být najednou sama a nevědět, jestli si na ni někdo vůbec vzpomene a vydá se ji hledat. Pro její myšlenky to muselo být hrozné. A zrovna na takovém místě. Ale je vidět, že je to silná dívka a že se světem ještě zatočí a všem ukáže. Navíc se mi zalíbila její parta. Elfka je sice namyšlená potvora, ale určitě se nad Ciri smiluje a skamarádí se s ní (opravdu si to moc nepamatuji :D).

Dryády a jejich Brokilon mě bavily také. Marigold je sice poseroutka, ale k takové akci je mu potřeba vzdát hold. Neboť najednou byl opravdu statečný a vědět, že můžete být ve vteřině mrtvý… Jeho vyprávění vneslo do děje jiné světlo a vlastně tak už víme, jak moc je Ciri důležitá a můžeme hádat, jakým směrem se bude děj ubírat.

Pro mě zatím nejslabší díl. I když se stanou nečekané a zásadní věci, nepohltilo mě to tak, jak bych očekávala. Přesto dám čtyři hvězdičky, přestože je to jinak opravdu dobré a Sapkowski to výborně napsal a vymyslel. Ta jedna, která chybí do plného počtu, je za ten sněm.

Bodování: 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)