sobota 13. srpna 2016

Recenze ⭑ Mechanický pomeranč ⭑ Anthony Burgess

Autor: Anthony Burgess
Originální název: A Clockwork Orange
Přeložil: Ladislav Šenkyřík
Obálka: Pavel Růt
Nakladatelství: Volvox Globator
Rok a místo vydání: 2002, Praha
Vazba knihy: brožovaná
Počet stran: 152
Zdroj: knihovna
3. vydání
ISBN 80-7207-466-0

O knize:
Skupinka mladých kluků se baví ubližováním a mučením bezmocných, starých lidí či nevinných žen. Hlavní hrdina je ovšem chycen a odsouzen na 14 let. Jenže se mu podaří se odsud dostat dříve. Zjišťuje, že už nic není jako dříve a důvody, kvůli kterým ho propustili, na něm zanechali neblahé účinky. Dostává se do nové party, kterou opět vede. Ale dostává se do fáze, kdy zjistí, že už ho nic nebaví.

Je to zpověď chlapce, který jen škodil druhým a po propuštění z vězení se dovídá, co se stalo s jeho zbývajícími kumpány a díky Pítrsovi, se kterým se po tak dlouhé době shledává, zjišťuje, že dospěl. Dospěl do bodu, kdy už nechce ubližovat, ale chce žít jako každý normální člověk.

Můj názor:
Nepochopila jsem smysl téhle knihy ani proč je tak oblíbená. Proč se stala tak kultovní. Hlavní hrdina je stupidní s touhou dokazovat si něco víc. Ale popravdě, co je něco víc, když parta ubožáků zmlátí staršího muže, který chce dožít svůj život v klidu a míru? Ubohost.

Je sice zajímavé číst, jak Alex najednou obrací své pohnutky, své myšlenky a zjišťuje, že už nechce být takový. Že chce snad rodinu a žít spokojený život. A popravdě, číst, jak znásilňoval bezbrannou dívku, zatímco se její manžel na to musel dívat nebo zmlátil starce, který neměl sílu se bránit, je děsné. Je smutné tohle číst a uvědomovat si, že se tohle někde v tomhle podělaném světě děje.

Kniha je psána v týnském jazyce, ale když vytrváte, brzy se začtete a nebude Vám jazyk vadit. Na konci knihy jsou navíc vysvětlivky. A po přečtení mi spousta slov utkvěla v hlavě, pořád se mi vnucovaly. Je obdivuhodné, že se překladatel do toho pustil. Určitě to nebylo lehké. Klobouk dolů.

Nesouhlasím s touhle knihou a jsem jí znechucená. Netuším, co chtěl Burgess touto knihou říct. Možná chtěl poukázat na to, že i takový lidé mezi námi žijí. Že i nás může jednou něco takového potkat. Jsou autoři, ke kterým se po přečtení ne zrovna dobré knihy, klidně vrátíte. Jsou autoři, ke kterým se vrátit nechcete. A k těm druhým autorům Burgess patří.  

Bodování:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš čas strávený čtením příspěvku a případným komentářem :)